Egyetem Tér
2024-02-19

Oppenheimer - És ami mögötte van

Hogyan kapcsolódik egymáshoz a történelem, a nukleáris kémia és a filmművészet? Kiderül a Science Café soron következő eseményén, amikor Benedek Máté, a Debreceni Egyetem Kémiai Tudományok Doktori Iskola PhD-hallgatója tart tudományos előadást, több aspektusból is elemezve az Oppenheimer című filmet.

A 2023-ban bemutatott alkotás forgatókönyve Kai Bird és Martin J. Sherwin 2005-ben megjelent Amerikai Prométheusz című életrajzi könyvén alapul, feldolgozva J. Robert Oppenheimer elméleti fizikus életét, aki kollégáival – köztük a magyar származású Teller Edével és Szilárd Leóval – a Manhattan Terv vezetőjeként kulcsszerepet játszott az első nukleáris fegyverek kifejlesztésében, amely a II. világháborúban megváltoztatta a történelem menetét.

- A film megtekintése után szerintem sokan szeretnének kicsit jobban elmélyedni, belelátni a témába, megismerni annak tudományos és történelmi hátterét – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Benedek Máté, aki elárulta, hogy előadásában – többek között – szó lesz a kvantummechanikáról és a nukleáris kémiáról, a tudomány és erkölcs kapcsolatának kérdéséről, természetesen magáról Oppenheimer személyéről, valamint a Manhattan-projektről és az abban részt vevő magyar tudósok szerepéről is.

Az Oppenheimer - És ami mögötte van című előadás a Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóság ismeretterjesztő sorozatának idei első eseménye.

A kéthetente jelentkező Science Café szokatlan környezetben, az intézmény falain túl az egyetem oktatóinak, hallgatóinak közreműködésével mutatja be a különböző tudományterületek legfrissebb érdekességeit, újdonságait.

Az előadás időpontja: 2024. február 21., szerda 17 óra

Helyszín: Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/3557185784596023/?ref=newsfeed

Sajtóközpont - BZs

Hogyan hat egy játékos személyiségfejlődésére ha korán elkerül a szülői háztól?

Rájátszásban a DEAC jégkorongcsapata

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek