Egyetem Tér
2021-10-09

A Pénzügyminisztérium díjazta

Rangos pénzügyminisztériumi elismerésben részesült egy debreceni egyetemista. A tárca által létrehozott Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj Hallgatói kategóriájában Póta Cserne Panka, a Gazdaságtudományi Kar hallgatója bizonyult a legjobbnak.

Idén is kitüntette a Pénzügyminisztérium azokat az oktatási intézményeket, általános és középiskolai tanárokat, illetve diákokat, akik élen járnak a pénzügyi tudatosság fejlesztésében. 55 jelölt közül a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj Hallgatói kategóriájában ezúttal Póta Cserne Panka, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának számvitel mesterszakos, végzős hallgatója győzött. A díjra nem a hallgatók és a diákok pályáznak közvetlenül, hanem témavezető oktatók és pedagógusok élhetnek a felterjesztés lehetőségével.  

A Pénzügyminisztériumnak jelölést küldő Becsky-Nagy Patrícia, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar (GTK) Pénzügyi Tanszékvezetője elmondta: Panka alaposan rászolgált erre, hiszen régóta sikeresen dolgoznak együtt ebben a témában több projekt keretében is. A hallgató korábban különdíjat nyert például az OTDK-n (Országos Tudományos Diákköri Konferencia) a pénzügyi digitalizációval kapcsolatos dolgozatával, tavaly pedig részt vett a pénzügyi tudatosság fejlesztését szolgáló pilot programban is, amely a Pénzügyminisztérium és a Debreceni Egyetem együttműködésében zajlott.

- Az utóbbi keretében a négy fős diák csapatot Panka irányította, én pedig mint témavezető közreműködtem. Négy tanórányi középiskolásoknak szóló tananyagot, tanári kézikönyvet, illetve előadás anyagot dolgoztunk ki. Az egyetem Kossuth Gyakorlójában sikerült is négy ilyen órát tartani a gimnazistáknak – számolt be az eredményekről Becsky-Nagy Patrícia.

Hozzátette: a tanárok és a diákok visszajelzései alapján a tananyagot azóta továbbfejlesztették, mely a Pénzügyminisztériumban is óriási sikert aratott. A tanszékvezető emellett arról is beszámolt a tárcának, hogy a hallgató szabadidejében órákat tartott a Pénz7 rendezvénysorozat keretében középiskolásoknak, az egyetemen demonstrátori tevékenységet folytat, miközben pénzügyes tárgyak szemináriumait vezeti.    

A kitüntettet hallgató elmondta: a fent említett gimnáziumi tananyag keretében négy nagyobb témakörrel foglalkoztak. Ezek a modern fizetési megoldások (például a QR-kódos-, a linkes fizetés, a fizetési kérelem), a hitelek (például a hitelkártya), a pénzügyi tervezés, valamint a megtakarítások.  

- A mindennapjaink fontos részét képezik a pénzügyek, és ha valaki ezen a területen tudatos, akkor jobban tud boldogulni az életben is. Szükséges a pénzügyi ismeretek növelése, mivel sokaknak az alapvető ismereteik is hiányosak – fogalmazott a hirek.unideb.hu kérdésére Póta Cserne Panka.   

Becsky-Nagy Patrícia kiemelte azért, hogy ez a tudás ne csak a GTK-n kerüljön elő, a Pénzügyminisztériummal együttműködve olyan tanyagot fejlesztenek, amely minden a felsőoktatásba bekerülő hallgatóhoz eljutna választható tantárgyként. 

- Nagyon büszkék vagyunk Panka sikerére, a rangos díjra, gratulálunk neki – jelentette ki a Pénzügyi Tanszék vezetője.  

Becsky-Nagy Patrícia hozzátette: a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának négy diákját is dicséret illeti, mivel ők a közelmúltban a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! országos pénzügyi versenyt nyerték meg, melynek kapcsán a múlt héten Bécsben az Erste Bank a pénzügyi tudatosságot fejlesztő központjában jártak.   

Sajtóiroda - OCs

Díszdoktori elismerés

Két DVSC-játékos is szerepet kapott az U21-es válogatottban.

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek