Egyetem Tér
2024-01-29

Folytatta klinikai látogatásait a kuratórium

Újabb klinikai egységeket keresett fel a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma. A testület tagjai a klinikák működéséről, eredményeiről, terveiről tájékozódtak. Az elmúlt napokban a DE KK Onkológiai Klinikáján, a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán, az Onkoradiológiai Klinikán, valamint a Sportegészségügyi Klinikán tett látogatást a kuratórium.

Kossa György kuratóriumi elnök a klinikákon tartott előadásában kiemelte a fejlődő intézményi infrastruktúrát, a kiválóságokat támogató ösztöndíjrendszert, az egyetem komplex szervezeti felépítését, a rangsorokban betöltött kiemelkedő eredményeket, a magánegészségügyi rendszer kialakításának fontosságát, és azt is, hogy a klinikák szerepe megkerülhetetlen az egyetemen.

- A Debreceni Egyetem az autonómia révén független gazdálkodási szervezetté vált, a döntéseket saját maga hozza, érdekérvényesítő képessége erős, a fenntartói, az alapítói és a tulajdonosi jogokat is az egyetem gyakorolja. Ezt jelenti az igazi autonómia – fogalmazott Kossa György.

A kuratórium az Onkológiai Klinikára is ellátogatott, ahol Árkosy Péter Ferenc igazgató bemutatta a klinika szervezeti felépítését és szakmai tevékenységét. Mint mondta: jövőre huszonöt éves lesz a debreceni onkológiai ellátás, mely három telephelyen működik a városban. 

- Regionális központ vagyunk, speciális esetekkel is foglalkozunk, ilyenek például az agydaganat vagy a májdaganatok bizonyos területei. Tavaly 53 ezer ambuláns és 13 ezer fekvőbeteg ellátásáról gondoskodtunk. Tapasztalataink szerint a páciensek száma az elmúlt huszonhárom év alatt megötszöröződött, ezért szükség lenne az intézmény területének bővítésére. Ötvenhét féle klinikai vizsgálat zajlik, ennek köszönhetően a betegek hozzájuthatnak olyan gyógyszerekhez, melyek szélesebb körben még nem elérhetők. Tizenhat szakorvos van a klinikán, ahol összesen nyolcvanhárman dolgoznak, ebből negyvenöt szakdolgozó – mondta a klinikaigazgató.

A Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán évente mintegy nyolcvanezer járó- és tízezer fekvőbeteget látnak el. Tevékenységének kiemelt feladata a kardiológiai intervenciók elvégzése, amely különböző szívkatéteres technikákat, illetve eszközbeültetéseket foglal magában. 

-  A gyógyszereket folyamatosan fejlesztik, egyre modernebb készítmények jelennek meg a piacon. Vannak azonban olyan esetek, amelyeknél a gyógyszer nem elég, intervencióval kell segítenünk a betegeken. Az eszközös beavatkozások is rohamosan fejlődnek, rengeteg az innováció. Az a célunk, hogy ezeket az újdonságokat a legrövidebb időn belül elhozzuk a klinikára. Ezek az új eljárások az operáló orvosi-szakdolgozói teamtől komoly technikai felkészültséget és jelentős műszerezettséget igényelnek, amely a klinikán rendelkezésre áll. Az elmúlt öt évben húsz új eljárást vezettünk be intézményünkben – ismertette Csanádi Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója. 

A professzor kiemelte: a szívbetegek gyógyításában olyan terápiás alternatívák jelentek meg, amelyek szükségessé tették a kardiológusok és a szívsebészek szoros együttműködését, az úgynevezett cardiac team szemlélet bevezetését. Egy-egy beteg kezeléséről közösen dönt a szívsebész, az intervenciós kardiológus, az aneszteziológus, a szívelektrofiziológus, a képalkotó szakember.

Csanádi Zoltán hozzátette, hogy ebbe a szemléletbe illeszkedik a hibrid laboratórium kialakítása is, amelyet hamarosan átadnak. A műtőben a katéteres intervenció és a nyitott szívműtét elvégzéséhez is adott lesz minden feltétel.    

A kuratórium az Onkoradiológiai klinikán is látogatást tett, ahol a legmodernebb technológiával, eszközökkel ismerkedtek meg a testület tagjai. Kovács Árpád igazgató elmondta, hogy a 2019 óta önállóan működő, harminc fekvőággyal rendelkező klinikán országosan egyedülálló színvonalon vizsgálják a betegeket és Európában is példaértékűnek számít a klinika felszereltsége.

- Olyan technológiákat használunk, amelyek révén mintegy harminc évet léphetett előre a debreceni onkoradiológiai ellátás. A Debreceni Egyetemen végrehajtott nagy volumenű technológiai fejlesztésnek, valamint a nemzetközi standardokhoz szigorúan illeszkedő protokollizált ellátásnak köszönhetően a rosszindulatú daganatok teljes spektrumával, kiemelten az agyi áttétekkel, a fej-nyak, az ajak, a szájüreg, a garat, az emésztőszervi tumorokkal, képvezérelt közelterápiával, teljes test besugárzással foglalkozhatunk a lehető legmagasabb szinten és a nemzetközi standardoknak megfelelő gyógyulási mutatókkal. Évente több mint kétezer kezelést hajtunk végre, melyek csaknem 80 százaléka a legmagasabb technológiai szintet képviselő eljárásokkal történik. Tavaly jelentősen megnőtt a betegforgalom a klinikánkon, ami jól mutatja, hogy a páciensek megbíznak abban a tudásban, amit nálunk találnak. Havonta mintegy kétszáz CT-vizsgálatot folytatunk le, emellett pedig több alapkutatásban vagyunk érdekeltek és számos nemzetközi projektnek is részesei vagyunk. Ezek közül kiemelkedik a C-RAD-al, valamint a GE Healthcare-rel meglévő együttműködésünk – fogalmazott az igazgató.

Az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központban (SET) is bejárást tartott, ahol a testület tagjai megtekintették a diagnosztikai egységeket és a fizikoterápiás kezelőket, megismerkedtek azokkal a korszerű eszközökkel, melyek segíthetik a sportolók állapotfelmérését, fejlesztését, sérülésük megelőzését és a terápiát. Szántó Sándor, a Sportegészségügyi Klinika igazgatója elmondta, hogy mostanra a nagyobb sportklubok is felismerték a SET által kínált lehetőségeket és egyre több egyesület keresi fel az egyetemi központot.

- Az lenne az ideális, ha a klinikákon minél több olyan szakember dolgozna, akik munkájukkal kapcsolódnak a sportegészségügyi területhez, ezáltal rendszeres konzultációkat is tarthatnának a sportolóknak. A központban lehetőségünk van arra, hogy pontos adatokat nyerjünk az egyes izomcsoportok erejéről, beállíthatjuk a fokozatos és a felépülést elősegítő terhelést, fejleszthetjük a sportolók mozgáskoordinációját, tiszta képet kaphatunk a játékosról, beleértve a testösszetételét, állóképességét és kardiális állapotát is – tette hozzá Szántó Sándor.

Bács Zoltán kancellár elmondta, hogy a SET hármas funkciót tölt be, hiszen egyrészt itt működik a Sportegészségügyi Klinika, az ÁOK Sportorvosi Tanszéke, valamint a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ is.

- Az egyetem előrelátó módon kezdett bele ebbe a fejlesztésbe, komoly potenciált láttunk egy olyan területben, amely akkoriban még ismeretlen volt a hazai szakma számára. Az idő azonban minket igazolt, mostanra mindenki látja, hogy a Nyugat-Európában jól bevált példa meghonosításával és az egyetemi tudásbázis felhasználásával a sportolók és az egyesületek is profitálhatnak a SET tevékenységéből – hangsúlyozta a kancellár.

A klinikai látogatásokon Balla György, Győry Kálmán és Szólláth Tibor kuratóriumi tagok, valamint Orbán Ildikó, az alapítvány felügyelőbizottságának elnöke is részt vett.

Sajtóközpont

Tudományos együttműködés az onkológia szolgálatában

Richter MindRun ötletverseny

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek