Egyetem Tér
2022-02-07

Hangos születésnap az Agórában

Különleges, hangos programokkal várjuk 2022. február 13-án (vasárnap) az Agóra 7. születésnapján a látogatókat. A rendhagyó előadások ezen a napon mind a hang köré épülnek.

Hogyan tudnak hangot adni hangszereink, és van olyan zenei eszköz, ami érintés nélkül is megszólaltatható? Meg tudod különböztetni a fakopáncs hangját a rigóétól? Láthatóvá tehetők a hanghullámok, hogy szól egy csengő a világűrben, és képes-e zenélni egy Tesla-tekercs? Az Agóra hetedik születésnapján hangos kalandok várják az érdeklődőket, a rendhagyó programok ugyanis mind a hang köré épülnek. Egy látványos kísérleti bemutató során próbára tehetik a látogatók a hallásukat, és a hanghullámok nyomába eredhetnek. A szülinapon kicsik és nagyok kockák, hengerek és más testek segítségével hangokat csalhatnak ki az Agóra high-tech elektro-akusztikus DJ pultjából, és megismerkedhetnek jó néhány egzotikus hangszerrel is.

 

A tudományos élményközpont ezen a napon kedvezményes jeggyel látogatható. A szülinapi belépő ára gyerekeknek és felnőtteknek egységesen 1000 Ft/fő.

 

 

Hegyezd a füled!

Kísérleti bemutató

Helyszín: Nagyelőadó

Időpont: 11:00, 14:00

 

Hogyan érzékeli a hangokat a fülünk? Láthatóvá tehető egy hanghullám? Lehet-e hangversenyt rendezni az űrben? A fülbemászó kísérletek során kiderül, mennyire összetett dolog a hang, hogyan terjed, és milyen speciális jelenségekre képes, de az érdeklődők megtudhatják azt is, mire jó egy hullámkád és hogyan lehet szikrákkal zenélni.

 

 

Dallamcsalogató

Utazás a hangszerek világában

Helyszín: Nagyelőadó

Időpont: 12:00, 15:00

 

Mi lehetett az első hangszer? Kell-e tekerni a tekerőlantot? Mi köze a kecskedudának a kecskéhez? Arany Zoltán muzsikus interaktív hangszerbemutatója során számos közismert hangszert szólaltat meg, de olyan különleges zeneszerszámok is előkerülnek, amelyekkel a felnőttek sem sűrűn találkoznak.

 

 

 

HangZOO

Állati hangtár

Helyszín: Nagyelőadó

Időpont: 13:00, 16:00

 

Hol hordják a rovarok a „fülüket”? A németjuhásznak jobb a hallása vagy a nagy viaszmolynak? Milyen hangokkal jelzi a területét a róka? Képes-e utánozni egy állat a fényképezőgép vagy a láncfűrész hangját? Az interaktív előadáson az is kiderül, mennyire ismered az állati hangokat.

 

 

Hangok kockákból

High-tech DJ-pult

Helyszín: Botanikalabor

Időpont: 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30

 

A reacTable egy high-tech elektro-akusztikus hangszer, egy olyan átlátszó asztal, amelyre tárgyakat helyezve különböző hangokat szólaltathatunk meg. Az eltérő alakú és méretű testek tulajdonképpen egy újszerű keverőpult alkotóelemeivé válnak, kitágítva a zenészek kreativitásának határait. A különleges hangszer segítségével akár komplex zeneművek is komponálhatók.

A programra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.

 

 

Zenélő villámok

Interaktív bemutató

Helyszín: Robotikalabor

Időpont: 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30

 

Láttál már villámlást egy szobában? És hallgattál? A Frankensteint idéző eszközzel képesek vagyunk mennydörgő hangokat hallatni az ívkisülések forgatagából. A Tesla-tekercs ráadásul zenei hangok kiadására is alkalmas egy zongorabillentyűzet segítségével. Próbáld ki te is, hogyan lehet zenét szerezni villámokkal!

A programra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.

 

 

 

 

 

 

Beszélő robotok

Helyszín: Fizikalabor

Időpont: 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30

 

Csevegtél már humanoid robottal? Milyen trükköket tud egy robotkutyus? Ismerkedj meg a DigITér Debrecen Digitális Élményközpont hangos robotjaival és próbáld ki, hogyan lehet üzenetet küldeni morze-kódolásban! Irányítsd te magad a robotokat, amelyek reagálnak a hangokra, átmennek az akadályokon, táncolnak, sőt énekelnek is.

A programra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.

 

 

Fülelő

Játék az interaktív térben

Helyszín: Interaktív tér

Időpont: folyamatos

 

Fedezd fel az Agóra „hangos” interaktív eszközeit egy játékos feladatlap segítségével! Csalogasd ki Heki kutyát a házából, „játssz” dallamot plazmaívek segítségével vagy torzítsd el a hangodat, és közben fejtsd meg az élményközpont születésnapi feladványát!

Friss diplomás bölcsészek

Valentin-nap alkalmából állatkerti hálószobatitkokról mesél a Debreceni Állatkert!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek