Egyetem Tér
2023-11-22

Tudományos Diákköri Konferencia az agrárkaron

Hat szekcióban összesen negyven tudományos előadás hangzott el a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar idei Tudományos Diákköri Konferenciáján. A szakmai megmérettetésen a kar magyar és külföldi hallgatói mellett a Kassai Állatorvosi és Gyógyszerészeti Egyetem diákjai is bemutatták kutatási eredményeiket.

Az üzemi tábla műholdas vegetációs index és hozam adatainak összefüggései, az afrikai sertéspestis vadgazdálkodási és vadászati hatásai, a takarmánykukorica precíziós vetéstechnológiájának agronómiai értékelése, valamint a mesterséges itatók természetvédelmi és vadgazdálkodási szerepe – egyebek mellett ezekkel a tématerületekkel kapcsolatos tudományos kutatásokról volt szó a Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) idei Tudományos Diákköri Konferenciáján (TDK). Az idei TDK-n a DE MÉK 18 mester-, 12 alap- és 4 osztatlan képzésben tanuló hallgatója számolt be tudományos eredményeiről. Közülük 13-an a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjában (DETEP) is részt vesznek.

- A diákköri konferencián részt vevő hallgatóink a napi tanulmányok mellett, a diplomamunka elkészítése előtt végeznek komoly tudományos munkát. Az átalakuló agráriumban keresik a válaszokat, kutatói tevékenységükkel pedig sokat tesznek a hazai mezőgazdaság jövőjéért – mondta a konferencia megnyitóján Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

A kari vezető hangsúlyozta: a Tudományos Diákköri Konferencia létfontosságú a tudományos utánpótlásnevelés számára. Különösen fontos továbbá, hogy a verseny résztvevői között sok a külföldi hallgató, ami a tudomány nemzetköziességét is mutatja.

- Az idei TDK-ra a hallgatók kitűnően felkészültek, kiváló előadásokat tartottak, a bírálóbizottságok kérdéseire széles ismereteiket bizonyítva tudtak válaszolni. Az idei konferencián a Kassai Állatorvosi és Gyógyszerészeti Egyetem három diákja is sikerrel bemutatta kutatási eredményeit. A magas színvonalú előadások megmutatták a hallgatók felkészültségét és szakmai jártasságát – tette hozzá Juhász Lajos, a Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék vezetője, a Tudományos Diákköri Tanács elnöke.

A hallgatók állattenyésztés, élelmiszertudomány, környezetgazdálkodás, növénytudomány, növényvédelem, valamint természetvédelem és vadgazdálkodás tématerületein mutatták be tudományos eredményeiket. A legjobbak az Országos Tudományos Diákköri Konferencián képviselik majd a Debreceni Egyetemet 2025-ben.

Sajtóközpont - ÉE

„A magyar Faustra” emlékeztek

Repüljenek a plüssállatok!

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek