Egyetem Tér
2023-11-10

Minden, ami a gépészettel kapcsolatos

Több mint 200 gyakorló szakember és több mint ezer mérnökhallgató vesz részt a Debreceni Egyetem Műszaki Karán csütörtökön kezdődött, 9. Gépészeti Szakmai Napokon. Az ennek keretében tartott konferencián a gépészmérnöki szakma legújabb eredményeit mutatják be, a kapcsolódó kiállításon és állásbörzén pedig 27 vállalat kínál egyebek mellett gyakornoki és munkalehetőségeket.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar (DE MK) Gépészmérnöki Tanszéke által szervezett angol nyelvű 9. Nemzetközi Gépészmérnöki Tudományos Konferenciára (ISCAME) 12 országból – Európából és Afrikából – több mint kétszázan regisztráltak. Csütörtökön és pénteken 14 szekcióban 110 előadás hangzik el. A résztvevők olyan témákkal foglalkoznak, mint például az anyagtudomány, az alkalmazott és elméleti mechanika, a gép- és terméktervezés, a mérnöki optimalizálás, a karbantartás és állapotfelügyelet, a gyártástudomány, az áramlástan, az anyagmozgatás, a logisztika, valamint az ipari folyamatok. Az egyik fő téma a mesterséges intelligencia alkalmazása a gépészetben.
 

A programon az összes meghatározó magyar felsőoktatási intézmény képviselteti magát, ahol gépészmérnöki képzés folyik. Plenáris előadást tart többek között a BMW gyár laborvezetője, valamint a Matlab szoftverfejlesztője, a Mathworks is.  

- A Műszaki Kar életében meghatározó az ipari és üzleti partnerekkel kialakított kapcsolatrendszer, ezen belül az olyan események, mint a mai. Abban bízunk, hogy ipari partnereink igényeit egyre jobban ki tudjuk szolgálni mind az oktatás, mind a fejlesztés területén – hangsúlyozta a kapcsolódó, rekordszámú, 27 cég részvételével zajló Gépészeti Szakkiállítás és Állásbörze megnyitóján a DE MK tudományos dékánhelyettese.

Kocsis Imre hozzátette: komoly építkezés zajlik a karon, számos korszerű laboratóriumot alakítanak ki, melyeket a vállalatok által biztosított speciális berendezésekkel szerelnek fel. Épül a Járműlabor is az egyetemi ipari parkban, amelyet elsősorban az elektromos és az önvezető autók fejlesztéséhez használható eszközökkel látnak el.  

- A konferencia célja, hogy évente összehozza a tudományos és ipari területeken dolgozó gépészmérnököket, tudósokat, kutatókat, gyakorlati szakembereket, hogy bemutassák munkájukat, kutatási eredményeiket, megosszák egymással ötleteiket. Jövőbeli együttműködések kialakítására is lehetőség nyílik – ismertette a kar Gépészmérnöki Tanszékének vezetője.

Mankovits Tamás kiemelte, hogy több fiatal, a Debreceni Egyetemen végzett, illetve az intézmény Gépészmérnöki Tanszékén tanuló gépészmérnök is előadással jelentkezik.

- A kiállítással közben olyan platformot biztosítunk a mérnökhallgatóknak, ahol közvetlen kapcsolatba kerülhettek a vállalatokkal, amelyek később potenciális munkaadóik lehetnek. A helyzet win-win, hiszen a cégek is szeretnének megismerkedni a Műszaki Kar hallgatóival. Duális partnervállalataink nagy része itt van, illetve azon cégek is, amelyeknek ipari megbízásokat teljesít a Gépészmérnöki Tanszék a megújult laboratóriumaiban – összegzett a tanszékvezető.

A Gépészeti Szakkiállításon és Állásbörzén részt vevő vállalkozások az állásajánlatok mellett gyakornoki, szakmai gyakorlati helyeket, illetve szakdolgozati és diplomamunka-témákat is kínáltak.

Sajtóközpont – OCs

Ötvenmillió forintos támogatás egy hálás betegtől

Újabb lépések a pekingi agráregyetemmel

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek