Egyetem Tér
2023-11-08

Hallgatói tapasztalatcsere a kutatási módszerekről

Csaknem harminc tehetséges fiatal kutató mutatta be tudományos tevékenységét a VII. Cseri Julianna Módszertani Konferencián. A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának dietetikus, népegészségügyi ellenőr, valamint gyógytornász szakirányán tanuló hallgatók részletesen megismerkedhettek a kutatói tevékenységekkel és szakmai tapasztalatokat cserélhettek arról, milyen módszereket alkalmaztak szakmai munkájuk során.

A szerdai tanácskozás lehetőséget kínált a fiataloknak arra, hogy a tudomány irányába nyissanak, olyan témákkal találkozhassanak, melyek segíthetik a szakmai fejlődésüket. Veres-Balajti Ilona, a DE ETK Fizioterápiás Tanszék vezetője az esemény megnyitóján kiemelte, hogy a DE ETK hallgatói nemcsak a tudományos eredményeikről számoltak be, hanem a már befejezett vagy még folyamatban lévő kutatásaik hátterét, a vizsgálatok megvalósíthatóságát is bemutatták.

- Eleinte a gyógytornász hallgatóknak szerveztük a konferenciát, de már a dietetikus és a népegészségügyi ellenőr szakirányon tanulók is bekapcsolódhatnak. Az a cél, hogy megismerkedjenek a tudományos munkák elkészítésének lehetőségeivel, a tanácskozás felkészíti őket arra, hogy precízen és az elvárásoknak megfelelő színvonalon írják meg a szakdolgozatukat és közelebb kerüljenek a kutatói hivatáshoz. Amellett, hogy gyarapítjuk a hallgatók tudását, ötleteket is adunk nekik a kutatási irányok kijelölésére, a szakdolgozati témák feltérképezésére. A vizsgált területekről többféle megközelítésben hallhatnak az előadások során, ezekből hasznos tapasztalatokat gyűjthetnek, hiszen kis lépésekben vezet el az út a nagy eredményekhez. A program kezdeményezője és névadója Cseri Julianna, a Fizioterápiás Tanszék egykori vezetője, aki nagyon elkötelezett volt a hallgatói kutatásokkal kapcsolatban. Ezzel a rendezvénnyel minden évben rá is emlékezünk – tette hozzá Veres-Balajti Ilona.

A szakmai tanácskozáson három szekcióban többek között a sportsérülések megelőzése, a sérülések kezelése, a fizioterápiás betegellátás és az egészségfejlesztés, valamint az egészségmegőrzés témái kerültek fókuszba, de kiemelt területe volt a konferenciának az is, hogy milyen szerepet játszanak a dietetikusok és a népegészségügyi ellenőrök a klinikai gyógyításban vagy a betegségek megelőzésében. Így az előadások lefedték a gyógytornász, a népegészségügyi ellenőr, illetve a dietetikus hivatás teljes spektrumát.

Sajtóközpont - BZ

Folytatódik a városi faültetési program Debrecenben

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek