Egyetem Tér
2023-10-07

Erősödő nemzetközi vonzerő

Nagy hatással van a Debreceni Egyetem nemzetközi elismertségére a Times Higher Education globális rangsorában elért jelentős előrelépés – hangzott el a Debrecen Televízió Köz-ügy című műsorának csütörtöki adásában, ahol Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár beszélt az intézmény oktatási, kutatási és innovációs tevékenységéről.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora a stúdióbeszélgetésben kifejtette: a Times Higher Education (THE) listáján való jó szereplés azért is értékes, mert külföldön egyre többen az ilyen összesítések alapján választják ki azt az egyetemet, ahol tanulni szeretnének. Hozzátette: a rangsorokban elért helyezés mellett a DE 500 éves múltja is jelentős tényező, és az, hogy a városban olyan nemzetközi nagyvállalatok működnek, mint a BMW, a ThyssenKrupp, a Continental, illetve a Krones.

- Komoly vonzóerőt jelent az egyetemi sport-, kulturális és diákjóléti rendszer is, amelyet a DE az elmúlt tíz évben alakított ki az országban egyedülálló sportinfrastruktúrájával, szabadidős programjaival és létesítményeivel – jegyezte meg Szilvássy Zoltán.  

Bács Zoltán, a DE kancellárja arról beszélt, hogy több mint 130 országból csaknem 7 500 külföldi hallgató tanul jelenleg a DE-n, mely mögött óriási munka van. Nemcsak jól felépített ügynökhálózatot működtet az egyetem, hanem szakemberei rendszeresen kiutaznak és felkészítenek, felvételiztetnek.

- A külföldi és a más hazai városokból érkező hallgatók jó hatással vannak Debrecen gazdaságára is, mert jelentős összegeket fordítanak lakhatásra, étkezésre, öltözködésre, közlekedésre, szórakozásra. A külföldi hallgatók egyetemünk nemzetközi kapcsolatait is erősítik, hiszen miután végeznek, hazamennek, majd soha nem felejtik el azt, hogy Debrecenben tanultak. Több tízezren vannak most már ilyenek. Őket a Debreceni Egyetem és Magyarország nagyköveteinek is hívhatjuk, hiszen személyes tapasztalataikat átadják az ottani ismerőseiknek, ez is gerjeszti az ide jelentkezést – emelte ki a kancellár.  

Szilvássy Zoltán szerint abban, hogy a BMW Magyarországon belül Debrecent választotta az új autógyár színhelyéül, nagyon komoly szerepe volt a DE-nek is.  

- Az egyetem oktatási, kutatási és fejlesztési portfólióját alapvetően meghatározza egy ilyen nagyvállalat közelsége. Szinte beláthatatlan azon lehetőségek tárháza, amelyet két ilyen jelentős szereplő együttműködése hozhat – fogalmazott.
 
A helyi iparfejlesztésről szólva Bács Zoltán kiemelte az egyetem saját ipari parkját, ahol az épülő járműlabor mellett az intézmény gyógyszer- és egészségipari fókuszát erősíti a létesülő pilotlabor és a Nemzeti Oltóanyaggyár is.  

Szilvássy Zoltán hangsúlyozta, hogy a DE ipari partnerekkel, valamint a megyei Kereskedelmi és Iparkamarával kialakított szoros kapcsolata elősegítette a stratégiai megállapodást a világ egyik vezető egyetemével, az MIT-vel, amelyben fontos szerepet játszott az egyetemet övező – az amerikai intézmény képviselői által is elismert – kutatás-fejlesztési és klaszterrendszer. A téma kapcsán Bács Zoltán a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet, azaz a Müzli tevékenységét hangsúlyozta, amelyben valódi ipari tapasztalatokkal rendelkező szakembeekr mentorálják a diákokat.  

A teljes beszélgetés a Debrecen Televízió hírportálján, a Dehir.hu-n nézhető vissza.


Sajtóközpont - OCs

Vidéken már csökkennek az albérletárak

Rakétaeső zúdult Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek