Egyetem Tér
2023-09-29

Ókortörténeti újdonságok

A Duna-vidék és a Balkán a Római Birodalom korában a katonai feliratok tükrében - The Danubian Region and the Balkans during the Roman Empire in Military Inscriptions - címmel rendezett nemzetközi ókortörténeti konferenciát szeptember 28-án és 29-én a Debreceni Egyetem.

Az epigraphikai kerekasztalok hagyománya 1999-ig nyúlik vissza, ekkor szervezett első alkalommal tanácskozást a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Klasszika-filológiai és Ókortörténeti Tanszéke.

Mára a szakmai találkozóhoz társszervezőként csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) II. osztály Ókortörténeti Bizottság Epigraphikai Munkabizottsága - amely az egykori Pannonia provincia és a környező barbaricumi területeken feltárt római kori feliratokat gyűjti össze egy nemzetközi adatbázisba -, valamint az MTA Debreceni Területi Bizottság Történettudományi Munkabizottsága is.

Az MTA Debreceni Akadémiai Bizottságának Székházában tartott kétnapos tanácskozáson egyetemek (Debreceni Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Babeş-Bolyai Tudományegyetem), kutatóintézetek és múzeumok (Magyar Nemzeti Múzeum, Nyitrai Régészeti Intézet) történészei, régészei, filológusai tartottak előadást, akik Ausztriából, Horvátországból, Montenegróból, Romániából, Szerbiából és Szlovákiából érkeztek.

- A Debreceni Egyetem számára fontos a nemzetközi szakmai kapcsolatok építése és ápolása minden tudományterületen, így a humán tudományok terén is, hiszen a klasszikus kultúrák – ezen belül a klasszika-filológia és az ókortudomány – oktatása és kutatása nélkül nem létezhet felsőoktatási intézmény – fogalmazott megnyitójában Bartha Elek, a DE oktatási rektorhelyettese.

A konferencia a Berlin-központú nagy nemzetközi projekt, a Corpus Inscriptionum Latinarum program magyarországi (pannoniai) részéhez kapcsolódott.

- A római hadsereg fontos összekötő kapocs volt a három kontinensre kiterjedő birodalom védelme mellett a gazdasági életben, a társadalmi viszonyok alakulásában, valamint a hétköznapi életben és a kultúrában egyaránt, amelyekről a különböző szakterületek képviselői csaknem 20 előadás keretében ismertették kutatásaikat – tájékoztatta a hirek.unideb.hu portált Forisek Péter, a rendezvény főszervezője.

A DE BTK Klasszika-filológiai és Ókortörténeti Tanszék docense hangsúlyozta: az oktatók és kutatók részvétele mellett fontos, hogy a tudományos utánpótlás, a hallgatók és doktoranduszok is lehetőséget kaphattak arra, hogy betekintést nyerjenek a nemzetközi együttműködések hátterébe és interdiszciplináris megközelítésben szerezhettek információt az ókorkutatás legfrissebb eredményeiről.

 

A szakmai tanácskozáson elhangzott előadások anyagát hamarosan kötet formájában is megjelentetik a szervezők.

A konferencián vehette át Ioan Piso, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem professor emeritusa a Debreceni Egyetem magas rangú kitüntetését, a Pro Universitate Debreceniensi 2000 díjat a DE BTK Klasszika-filológiai és Ókortörténeti Tanszékével több mint két évtizeden át tartó szoros szakmai együttműködéséért.

Sajtóközpont - BZs

Három pontért utaznak Diósgyőrbe

Szabó Magda Minifesztivál

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek