Egyetem Tér
2023-09-05

Múltidézés és nemzetközi folyóirat-bemutató

Korabeli dokumentumokból összeállított kiállítással, az alapító Országh László emléktáblájának koszorúzásával ünnepelte pénteken a jogelőd Angol Tanszék megalakulásának 85. évfordulóját a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézete.

A Debreceni Magyar Királyi Tisza István Tudományegyetemen az 1938/39-es tanévben indult az angoltanári képzés összesen nyolc hallgatóval és igen kis létszámú oktatói gárdával.

Mára az Angol-Amerikai Intézet négy tanszékén csaknem 700 hazai és külföldi hallgató tanul alap- és mesterszakon, valamint PhD-képzés keretében.

A kezdeti időszakot kordokumentumokból – tárgyi emlékek, leckekönyvek, oklevelek, kitüntetések és fotók – összeállított kiállítással idézték meg a jogutód Angol-Amerikai Intézet oktatói és dolgozói.

 - Egy ilyen kiállítás keretei nem teszik lehetővé az elmúlt évtizedek viszontagságoktól sem mentes teljes történetének bemutatását, de fel tudjuk villantani, melyek azok a fő mérföldkövek és értékek, amelyek összekapcsolják az akkori tanszéket a jelenkori intézettel – fogalmazott megnyitó beszédében Venkovits Balázs.

Az Angol-Amerikai Intézet igazgatója kiemelte: a most kiállított emlékek annak bizonyítékai, hogy a tanszék, majd az intézet oktatói és hallgatói összetartozásának köszönhetően a legnehezebb időszakokban is sikerült megfelelni a kihívásoknak, megújulni és egyre nagyobb, nemzetközileg is elismertebb oktatási és tudományos programokat építeni.

A megnyitó keretében hallgatók, oktatók jelenlétében Venkovits Balázs az intézet jelenlévő egykori igazgatóinak (Abádi Nagy ZoltánPelyvás PéterRácz IstvánVirágos Zsolt) közreműködésével helyezett el koszorút az egyetemhez ezer szállal kötődő Országh László, a magyar anglisztika és amerikanisztika huszadik századi megteremtője emléktáblájánál a Főépület első emeletén.

- Országh László nevének említése nélkül nem lehet beszélni az elmúlt 85 évről, hiszen az ő szellemi öröksége az, ami mai napig jelen van az intézet életében – hangsúlyozta Venkovits Balázs.

 

A rendezvénysorozat keretében mutatták be az intézet folyóiratának tavaszi számát, amely mostantól az egyetem támogatásával Open Access kiadványként jelenik meg a Sciendo/DeGruyter kiadónál.

A Hungarian Journal of English and American Studies (HJEAS) Közép-Európa legrégebbi, folyamatosan megjelenő anglisztikai és amerikanisztikai szakmai folyóirata.

A Debreceni Egyetem és a Sciendo/De Gruyter közös kiadásában megjelenő, ezentúl szabadon elérhető kiadványt már húsz nemzetközi adatbázis jegyzi, többek között az Elsevier - Scopus, a JSTOR, az EBSCO, a Google Scholar, a Proquest és a Semantic Scholar, ami jelentősen növeli az itt megjelent publikációk nemzetközi láthatóságát és elérhetőségét.

A HJEAS legfrissebb száma a https://sciendo.com/journal/HJEAS linkre kattintva olvasható.

 

Sajtóközpont - BZs

Eb-selejtező

Szájsebészeti innováció a biztonságosabb betegellátásért

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek