Egyetem Tér
2022-07-27

Elismerés az Egyetemi Életnek

Rangos díjat kapott a Debreceni Egyetem lapja, az Egyetemi Élet. A kiadvány második helyen végzett a DUE diákújságíró egyesület Tehetségkutató Diákmédia „Az Év diáklapja” pályázatán a felsőoktatási lapok, magazinok között.

Az Egyetemi Élet komoly múltra tekint vissza, hiszen az első szám még 1963. szeptemberében látott napvilágot. A lap történetének fontos állomása volt, amikor 2003-ban színessé váltak az oldalak, majd 2020. márciusától – a koronavírus-járvány miatt – ideiglenesen megszüntették a nyomtatását, azóta a lapszámok digitális formában érhetők el.   

- A hazai felsőoktatási intézményekhez tartozó lapok közül az Egyetemi Élet a legrégebben folyamatosan megjelenő újság. Szerzőink többsége a Debreceni Egyetem aktív vagy volt hallgatója. Többen innen indulva lettek országosan ismert újságírók – számolt be a hirek.unideb.hu-nak Ölveti László, az Egyetemi Élet főszerkesztője.

A szorgalmi időszakban – a gólyatábortól a diplomaosztókig, szeptembertől júniusig – kéthetente, 32 oldalon jelentkező diáklap 9 rovata kínál olvasnivalót. A Debreceni Egyetemhez kapcsolódó intézményi híreket a hirek.unideb.hu oldalról válogatják. A Háttér című blokkban a szerkesztőségi írások mellett a DE Hallgatói és Doktorandusz Képviselet Sajtóiroda, illetve a DE Sajtóközpont írásai találhatók, a múlt évben visszatérő téma volt például az egyetemi modellváltás. A Zoom rovatban beszámolókat, interjúkat, riportokat lehet olvasni, ezeken kívül pedig egy-egy nevezetes debreceni utcát, épületet, városrészt vagy híres embert ismerhetünk meg. A Zöldebbítő című rovatot a DEHÖK Hallgatói Környezetvédelmi Bizottsága gondozza, ahol a szervezet aktuális környezetvédelmi akcióiról, információiról számolnak be. A Szép-szelet az Egyetemi Élet szépirodalmi rovata, míg a Nézőpont egyebek mellett az egyetemhez kapcsolódó DESZínházról, az online oktatásról, társkeresési szokásokról, családalapításról szól. Az egyetemi lap közgazdász rovata a DE-ficit, amelyet a DEx-Műhely egyesület tölt meg tartalommal, az itt publikált cikkek természetesen nem csak közgazdászoknak szólnak. A Sport rovatban a DEAC szakosztályaival kapcsolatos interjúk és tudósítások kapnak helyet.   

- Az Egyetemi Élet fontos és hiteles tájékozódási pontot jelent, kommunikációs csatornát teremt az egyetem és a hallgatók, valamint az oktatók között. Ahogy a tavalyi év lapszámai is bizonyítják, nemcsak az egyetemünkre, hanem az Egyetemi Életre is büszkék lehetünk – mondta a díj kapcsán a főszerkesztő.  

A 21. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon átadott díjnak köszönhetően az Egyetemi Élet néhány munkatársa részt vehetett a DUE Médiahálózat kommunikációs és média szaktáborában, Balatonkenesén. 

Mivel az Egyetemi Élet lapszámait a Hallgatói Szolgáltató Központ a Neptun-rendszeren keresztül minden egyetemi oktatónak és hallgatónak továbbítja, több mint 30 ezer potenciális olvasóhoz jutnak el közvetlenül. Emellett a Facebook-on és a demedia.hu oldalon is jelen vannak. Az előbbire történt kattintások száma alapján a legnépszerűbb cikkük az volt, amely azzal foglalkozott, hogy az egyetemi hallgatók miként vettek részt a koronavírus elleni küzdelemben, de kiemelkedően olvasott volt az az írás is, ami az új Learning Centert mutatta be – számolt be Ölveti László.    

Az ide kattintva elérhető oldalon 2009. szeptemberétől kétféle formátumban, időrendben olvasható a kiadvány. A régebbi, kizárólag nyomtatásban megjelent számok a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban találhatók meg.    

Sajtóközpont - OCs 

Pótfelvételi: iDE érdemes jelentkezni

Több mint 100 munkahelyet tudtunk megmenteni az Európai Unió támogatásával

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek