Egyetem Tér
2023-07-24

Megújul és bővül a DE MK épületegyüttese

Megkezdődött a Debreceni Egyetem Műszaki Karának épületfelújítása és bővítése. Az Ótemető utcai oktatási egység modernizálásának célja, hogy a DE a legmagasabb szintű infrastrukturális hátteret biztosítsa a műszaki mérnökképzés gyakorlati és elméleti oktatásának, igazodva a város járműiparban betöltött meghatározó szerepéhez. A komplexum új épületszárnnyal bővül, csaknem 4500 négyzetméterrel nő a területe.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karának modernizálását négy ütemben végzik. A közművek jelenleg folyó felmérését és áthelyezését követően a fejlesztés első szakasza heteken belül indul. Megépül a Virág utca felőli új oktatási épületszárny, és új főbejárati blokkot alakítanak ki. Az épületrészben elsősorban oktatási egységek, laboratóriumok, hallgatói közösségi terek és irodák kapnak majd helyet. A gépészmérnöki és az építőmérnöki laborba tervezett galériák beépítése azonban már a következő tanév kezdetére elkészül.

A második ütemben hídszerkezettel kötik össze a kar U-alakú, hatszintes „A” épületét és a Mechatronikai Mérnöki Tanszéknek helyet adó háromszintes létesítményt. Utóbbit teljes egészében felújítják, az emeletráépítésnek és hozzáépítésnek köszönhetően jelentősen megnő a területe. A harmadik ütemben újul meg az „A” épület, a korszerűsítés befejező szakaszában pedig teljeskörűen átalakítják az Ótemető utcai déli épületszárnyat.

Husi Géza, a Műszaki Kar dékánja elmondta: a bővítést a kar hallgatói létszámának jelentős növekedése is indokolta: a 2006-ban indult oktatási palettabővítéskor az intézménynek még kétezer hallgatója volt, most több mint háromezer. A városba betelepülő autóipari és járműipari beszállító vállalatok igényeire alapozva, a megfelelő szakmai tudással és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező munkaerő biztosítására a Műszaki Kar képzési portfóliója ugyanis folyamatosan megújul.

- Műszaki képzéseinket már nem tudjuk jelentősen tovább bővíteni, mert a jelek szerint azokra a jelenleginél nincs nagyobb piaci igény. Ugyanakkor vizsgáljuk a műszaki logisztika és az egészségügyi mérnök képzések elindításának lehetőségét. A megkezdett nagyszabású korszerűsítés révén hallgatóink olyan új terekhez jutnak, melyek lehetőséget kínálnak önálló vagy csoportos projektek végzésére. Emellett több új, korszerű eszközt is beszereztünk, amelyek jelentősen javítják majd az oktatás körülményeit, hatékonyságát. Mindez hosszútávon hozzájárulhat a beiskolázási számaink további növeléséhez – fejtette ki a kari vezető.

Husi Géza hozzátette: az MK épületeinek korszerűsítése, átépítése és bővítése a tervek szerint négy év múlva fejeződik be. Kiemelte ehhez kapcsolódóan, hogy az építési munkákat úgy ütemezik, hogy azok a lehető legkisebb mértékben akadályozzák az oktatást. 

A Műszaki Kar fejlesztése során az Ótemető utcai komplexum jelenlegi területe több mint 12 ezer négyzetméterre nő. A beruházás kivitelezője az Építő- és épületkarbantartó Zrt. A modernizálás a BMW debreceni gyárépítéséhez kapcsolódó Debreceni Autóipari Központ kialakítása keretében, a beruházás előrehaladásához ütemezetten biztosított kormányzati forrásból, csaknem 11 milliárd forintból valósul meg.


Sajtóközpont – OCs

Opppenheimer

Itt a 33. szakosztály: a sétafoci

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek