Egyetem Tér
2022-11-16

Szakmai nap a fordító- és tolmácsképzésről

A jog és a nyelv jelentősége az igazságügyi közfeladat-ellátásban címmel rendezett közös szakmai napot kedden a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kara (BTK) és az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI).

Az OFFI és a DE BTK mesterszakos fordító- és tolmácsképzése között 2022 februárjában jött létre szakmai megállapodás, amely közös kurzusok kidolgozása és indítása mellett lehetőséget teremt a hallgatók számára szakmai gyakorlat biztosítására, ennek köszönhetően a fordítói piac jogi szegmensének megismerésére is.

A DE BTK nappali tagozatán, mesterszakon jelenleg hat nyelven (angol, német, olasz, francia, orosz, holland) folytathatnak tanulmányokat fordító- és tolmácsképzésben a diákok, ezek a jövőben a spanyol és a lengyel nyelvvel bővülnek majd.

- A hallgatók, oktatók jól tudják, hogy a fordító- és tolmácsképzés erősen gyakorlatorientált, ami azt jelenti, hogy a piaci szereplők jelenléte, valamint a képzésben részt vevő egyetemi hallgatók megjelenése a munka világában – többek között gyakornoki programok révén - szükséges feltétele annak, hogy a diploma megszerzését követően a munkaerőpiacon azonnal hasznosítható és minőségi tudást tudjon nyújtani az egyetem – fogalmazott megnyitójában Csatár Péter, a DE BTK stratégiai és gazdasági dékánhelyettese, a képzés szakfelelőse.

A szakmai napon elhangzott: az OFFI, a jogi szaknyelvi szolgáltatás piacvezetője országosan 150, emellett regionálisan 25 éve már Debrecenben is nyújt nyelvi szolgáltatásokat.

- Fő tevékenységünk alapvetően a jogi szaknyelvi szolgáltatások nyújtása, de emellett jelentős a szakszövegek fordítása, a különböző nyelvi adaptációk hitelesítése, valamint a hatósági és bírósági tolmácsolás is – mondta köszöntőjében Németh Gabriella.

Az OFFI vezérigazgatója kiemelte: fontos számukra a különböző felsőoktatási intézményekkel, köztük a Debreceni Egyetemmel létrejött együttműködés és közös munka, hiszen csak ezzel biztosítható a területen a megfelelő szakmai utánpótlás.

A rendezvényen előadás hangzott el az intézményi együttműködések szerepéről az igazságügyi közfeladat-ellátásban, és bemutatkozott az OFFI negyedszázados fennállását ünneplő debreceni ügyfélszolgálata. A szakmai tanácskozás résztvevői emellett megismerkedhettek a DE BTK mesterszakos fordítóképzésével is.

Sajtóközpont – BZs

EbRehab egyesület

Ismét bemutatóra készül a Vojtina Bábszínház

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek