Egyetem Tér
2023-06-22

Három hét és 3x3

17 európai nemzet egyetemei, 40 csapat és csaknem 400 résztvevő érkezik a mintegy három hét múlva kezdődő 3x3-as Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságra a Debreceni Egyetemre. Jönnek a címvédők is, így a színvonal és a hangulat is garantáltan egyedi lesz a Főépület előtt megépített pályákon.

2024 nyarán a Debreceni Egyetem, Debrecen városa, valamint Miskolc és a Miskolci Egyetem közösen ad otthont az Európai Egyetemi Játékoknak (EUG). Az EUSA eseménye a legjelentősebb egyetemi multisportrendezvény a világon. A cívisvárosban 2000-nél is több sportoló verseng majd 7 sportágban (nagypályás labdarúgás, futsal, kézilabda, strandkézilabda, 3x3 kosárlabda, tollaslabda, asztalitenisz).

A viadal utolsó nagy tesztversenye a 3x3-as Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság lesz, amelyet 2023. július 15-e és 19-e között rendez a Debreceni Egyetem a Főépület előtti téren, várhatóan különleges sport- és fesztiválhangulatban.

Mintegy három héttel a rajt előtt, az esemény hivatalos sajtótájékoztatóján Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja arról beszélt, hogy a jövő évi Európai Egyetemi Játékok hatalmas létszámú multisport verseny lesz, erre pedig kiváló felkészülési lehetőség a július 15-én kezdődő 3x3-as viadal.

- A jövő évi játékok kicsit a kultúráról, kicsit a sportról fog szólni és nem nemzetek, hanem egyetemek, fiatalok versenyéről, több ezer résztvevővel a két városban. Úgy tervezzük, hogy mind a jövő évi játékok, mind az idei 3x3-as verseny zárónapja a Campus Fesztivál nulladik napja is lesz egyben, így még emlékezetesebb lehet az esemény a sportolók számára – mondta a kancellár.

A felvezető sajtótájékoztatón részt vett Széles Diána, Debrecen alpolgármestere is, aki elismeréssel szólt az egyetem szerepvállalásáról.

- Debrecenben a sport mellett lehet tanulni. Olyan életpályát tudunk adni a fiatal sportolni vágyóknak, ami nem sok városban adatik meg. Óriási vonzereje van a Debreceni Egyetemnek a sport által és ez szolgálja Debrecen régiós szerepét – értékelt Széles Diána.

Az alpolgármester kitért arra is, hogy a júliusi egyetemi Európa-bajnokság óriási lehetőség a város turizmusa és ezáltal gazdasága számára. Az elmúlt évek 3x3-as versenyei kapcsán a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége több mint 10 milliárd forintot költött el a városban, ami a szállásadóknál, a vendéglátósoknál, a turisztikai attrakcióknál realizálódott – hangsúlyozta Széles Diána. A mostani 3x3-as Egyetemi Eb-n több mint 1800 vendégéjszakával számolnak.

A megmérettetést a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. társfinanszírozása mellett rendezi a Debreceni Egyetem. Szántó Éva, az NSÜ sportdiplomáciai főtanácsadója kifejtette: a szervezet zászlajára tűzte a hazai rendezésű kiemelt nemzetközi sportesemények támogatását, ez a támogatás Debrecen esetében nagyon jó helyre került.

- A sportesemény-piacot látva példaértékű és az egyik garanciája a sikernek az az együttműködés, amit Debrecen városa és a Debreceni Egyetem megvalósít. Kivételes, amit ezzel az eseménnyel és Debrecen városával kapcsolatban látunk – tette hozzá Szántó Éva.

A 3x3-as Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság szervezésében szakmai támogatást nyújt a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) is. Juhász Péter főtitkár a két hónapja megrendezett MEFOB Feszt kapcsán is méltatta az egyetemet és a közelgő esemény elé is nagy várakozásokkal tekint.

- A 2022-es lodz-i Egyetemi Játékokon az egyik leghangulatosabb és leglátványosabb verseny volt a 3x3-as kosárlabdatorna, amely egy különleges helyszínen a legtöbb hallgatót és nézőt vonzotta. Azt gondolom, hogy a debreceni helyszín, az Egyetem tér még impozánsabb és még jobban emeli a hazai és nemzetközi 3x3 és az egyetemi sport nívóját – vélekedett a főtitkár, aki egyben a MEFS nevében köszönetet mondott az intézménynek az egyetemi sportéletben betöltött aktív szerepéért.

Juhász Péter úgy fogalmazott: a Debreceni Egyetem és sportrendezvényei nélkül Magyarország nem lehetne az Európai Egyetemek Sportszövetségének (EUSA) harmadik legaktívabb tagja.

A nevezések alapján a 3x3-as Egyetemi Kosárlabda Eb-n 17 női és 23 férfi csapat indul szerte Európából. A szervezők 300-400 résztvevőt, játékost, edzőt és önkéntest várnak a valamivel több mint három hét múlva kezdődő viadalra.

Balogh László, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója, a szervezőbizottság vezetője a sajtótájékoztatón kiemelte: kivételes az Európa-bajnokság helyszíne, hiszen egyrészt egy csodálatos természetvédelmi terület, másrészt a szállás, a pálya és az egyéb rendezvényhelyszínek egymáshoz rendkívül közel esnek.

- Kiemelkedő lehetőség a verseny annak a csaknem 800 hallgatónak is, akik sporttudományi és testkulturális képzési területen tanulnak nálunk. Ez a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem után a vidéki tudományegyetemek közül a legnagyobb létszám. Hallgatóink szakmai gyakorlatukon, önkéntesként nemzetközi versenyek szervezésében vehetnek részt, ami nagy segítség számunkra – mondta Balogh László.

Hazánkkal együtt 17 nemzet egyetemei (például norvég, francia, litván, lengyel, német, spanyol, török) versengenek majd az Európa-bajnoki címért. Itt lesz mind női, mind férfi vonalon a lodz-i Európai Egyetemi Játékok aranyérmese, vagyis az aktuális kontinensbajnok. A nőknél az ukrán Vasyl Stefanyk Precarpathian National University (amelynek költségeit átvállalta a DE), míg a férfiaknál a litván Vytautas Magnus University hibátlan mérleggel nyerte a 2022-es játékokat.

Magyarországról összesen 8 csapat adta le nevezését. A házigazda Debreceni Egyetem mind a női, mind a férfi versenyekben érdekelt lesz, csakúgy, mint a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Corvinus férfi csapattal indul, míg a nők versenyében méretteti meg magát a Széchenyi István Egyetem és a Miskolci Egyetem.

Az Eb ünnepélyes megnyitóját július 15-én, szombaton tartják, amelyen a DE Zeneművészeti Kara is közreműködik, illetve látványos bemutatóval készül a Face Team Akrobatikus Sportszínház is. A mérkőzéseket július 16-a, vasárnaptól 19-e, szerdáig rendezik minden nap 9 és 13 óra, valamint 16 és 22 óra között. A döntők 19-én, szerda este 20:10-kor és 20:35-kor kezdődnek.

Az eseményre a belépés díjtalan, a szurkolókat hatszáz fős lelátó várja a DE Főépülete előtt.

Mesterséges intelligencia

Kánikula mellett zivatarokra és felhőszakadásra is számíthatunk csütörtökön

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek