Egyetem Tér
2023-05-17

Diplomaszerzés előtt a magyar szakos kínai hallgatók

A Bölcsészettudományi Karon második végzős évfolyamként már közel jár a magyar alapszakos diploma megszerzéséhez az a 15 kínai diák, akik egy nemzetközi oktatási együttműködésnek köszönhetően három éve kezdték meg tanulmányaikat magyar nyelven a Debreceni Egyetemen.

A történet évekkel ezelőtt, 2015-ben kezdődött, mikor a Beijing International Studies University (BISU – Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme) 20 középiskolás diák részvételével hétéves speciális kurzust indított, amelyben a diákok három év alatt elsajátítva a magyar nyelvet a későbbiekben egyetemi tanulmányokat folytathattak Magyarországon.

A BISU a Pekingi Magyar Kulturális Intézet közreműködésével vette fel a kapcsolatot a Debreceni Egyetemmel (DE) és a Debreceni Nyári Egyetemmel (DNyE). Az intézmények kidolgozták a közös képzés alapjait, így a diákok magyar oktatók közreműködésével kezdhették a programot Kínában.

Végül 2017 szeptemberében érkezett Debrecenbe az első 20 kínai diák, akik egyéves magyar nyelv- és kultúra képzésben vettek részt. Az órák nagy részét a DNyE tanárai tartották, majd következett az írásbeli és szóbeli felvételi a DE Bölcsészettudományi Kar (BTK) Magyar Nyelvtudományi Intézet munkatársainak közreműködésével.

A magyar alapszakra azok jutottak be, akik sikerrel vették az akadályokat, végül 12 kínai hallgató szerzett magyar szakos diplomát 2022-ben.

A mostani 15 végzős hallgató - köztük Adél (Zhang Anyuan), Andi (Xu Jianing), Csenge (Liu Yichen), Tünde (Yang Xi) és Vali (Liu Yonghan) - az előző évfolyamhoz hasonlóan még otthon, Kínában, magyar tanulmányaik kezdetén választott magának magyar nevet.

Ők 2016-ban érkeztek Debrecenbe, hogy tovább mélyítsék nyelvtudásukat, felsőfokú tanulmányaikat a 2020/21-es tanévben kezdték meg a DE BTK-n.

Elfoglaltságuk nagy részét az elmúlt három évben elsősorban a tanulmányok, a magyar nyelv minél pontosabb megtanulása jelentette, de emellett fontos szempont volt a képzés során, hogy minél alaposabb tudásuk alakuljon ki a magyar nyelv rendszeréről, az irodalmi és a nyelvészeti tárgyak tartalmán keresztül pedig képet kapjanak a magyar nép kultúrájáról is.

- Első találkozásunk óta hosszú utat tettek meg, többségük a szemünk előtt vált felelősségteljes, céltudatos felnőtté egy, a hazájuktól távol eső idegen országban – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Dobi Edit, a magyar szakos kínai hallgatók képzésének koordinátora.

A DE BTK Magyar Nyelvtudományi Intézetének docense hangsúlyozta: a magyar nyelvet megtanulni olyan szinten, hogy szakmai - irodalmi és nyelvészeti - témákat dolgozhassanak fel, és tudásukról magyarul számot adjanak, nem könnyű feladat, a kínai hallgatók sokat dolgoztak azért, hogy a tanév végén - majd miután megvédték szakdolgozatukat - megkaphassák diplomájukat.

A 15 magyar szakos kínai diák az alapképzés zárásaként már elkészítette - természetesen magyar nyelven - a szakdolgozatát. A témák között szerepel többek között a görög és a kínai mitológia katasztrófatörténeteinek összehasonlító elemzése, a századforduló európai szecessziós plakátművészete vagy az irodalmi nevelés az óvodáskorban Kínában és Magyarországon.

A diákoknak volt lehetőségük arra is, hogy a nyelv mellett a magyar kultúrával is ismerkedjenek: jártak koncerten, fesztiválokon, nyári táborban, Budapesten, a Balatonon, de ellátogattak Egerbe és Sárospatakra is.

Hogy szokásaikat megtartsák, csatlakoztak a 2018 óta működő Debreceni Egyetem Kínai Tudósok Egyesületéhez. A „CSAD” azon túl, hogy segítséget nyújt az itt tanuló több mint 350 kínai diáknak, elkötelezett a Kína és Magyarország közötti kulturális cserekapcsolatok iránt. Emellett állandó résztvevői a DE BTK Konfuciusz Intézet által szervezett kurzusoknak és programoknak, hiszen számukra a magyar nyelv és kultúra megismerése mellett fontos, hogy a magyarok is megismerjék Kínát.

A diploma megszerzését követően van, aki a Debreceni Egyetemen mesterszakon folytatja majd tanulmányait, olyan is, aki más európai egyetemen tanul majd tovább, de szerepel a tervek között a műfordítás, a tolmácsolás, és akad a végzősök között olyan is, aki a BISU-n indított képzés keretében Kínában szeretné oktatni a magyar nyelvet.

A BTK az előző évhez hasonlóan különleges tanévzáró ünnepséget szervez a végzősöknek. A június 15-re tervezett ünnepségen az online kapcsolatnak köszönhetően virtuálisan részt vesznek majd a BISU tanárai mellett a kínai hallgatók családtagjai és barátai is.

Sajtóközpont – BZs

U17-es Eb

Csodaszobát alakítottak ki a gyermekklinikán

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek