Egyetem Tér
2023-05-11

Ír nagykövet előadása a DE-n

Írország és az Európai Unió 1973–2023 címmel tartott előadást szerdán a Debreceni Egyetemen Ronan Gargan, Írország magyarországi nagykövete, aki a Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézet meghívására látogatott el az intézménybe.

Írország 1973. január 1-én, 50 évvel ezelőtt csatlakozott hivatalosan az Európai Közösséghez. Az ír választók 83 százaléka tette le voksát a csatlakozás mellett.

 

- A fél évszázados mérföldkő jó alkalom arra, hogy átgondoljuk Írország európai uniós (EU) tagságának eredményeit és azt, hogy mit jelent írnek és egyben európainak lenni – fogalmazott A Szigetben tartott előadásának megnyitóján Ronan Gargan.

A nagykövet előadásában hangsúlyozta az európai uniós tagság ír gazdaságra és társadalomra gyakorolt pozitív hatását, beszélt a Brexitről, valamint a Globális Írország 2025 stratégiai kezdeményezésről, amelynek fontos eleme volt Írország 2021-22-es ENSZ Biztonsági Tanács tagsága. Emellett érintette a klímaváltozás kihívásaival kapcsolatban az ír kormány lépéseit és stratégiai terveit is.

Az előadást követően Ronan Gargan megnyitotta a csatlakozás óta eltelt 50 év sikereit, eredményeit bemutató EU 50 – Ireland 1973-2023 című poszterkiállítást, amely – többek között – kitér az írek életében meghatározó mezőgazdaság és halászat központi szerepére, az agrár- és élelmiszeriparra, amely csaknem 170 ezer főt foglalkoztat, valamint az ír élelmiszerek és italok exportjára, amelynek értéke megközelíti az évi 15 milliárd eurót.

A tárlat külön tablót szentel az ír szerepvállalásnak az Európai Unió diplomáciai életében, valamint a kereskedelemben, emellett ismerteti az egyenlő bánásmód, a képzési lehetőségek, a munkakörülmények és a munkavállalás terén történt előrelépéseket.

A kiállítás az oktatás helyzetét is ismerteti, az Erasmus-programnak köszönhetően annak 1987-es indulása óta több mint 65 ezer ír diák és munkavállaló folytathatott tanulmányokat Európa-szerte.

- Ma már nehéz elképzelni Írországot az Európai Unió nélkül, mint ahogyan az EU-t sem Írország nélkül – összegezte a diplomata.

Az előadást és a kiállításmegnyitót követően Keményfi Róbert, a Bölcsészettudományi Kar dékánja fogadta Ronan Gargan nagykövetet, aki elismerően szólt a kar ír kultúra oktatása terén végzett munkájáról, egyben ígéretet tett arra, hogy a jövőben is megad minden támogatást a képzés magas színvonalú folytatásához.

 

 

Sajtóközpont - BZs

Új lemezzel és új zenészekkel érkezik Debrecenbe a Vad Fruttik zenekar

Mazzag Dani az ötödik idényét kezdi nálunk

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek