Egyetem Tér
2023-04-04

Megkezdte működését az integrált Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika

Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika részeként folytatja tevékenységét a Kenézy Gyula Campus Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztálya április elsejétől. Az így létrejött integrált klinika két telephelyen, egységes vezetés és szakmai elvek szerint működik a jövőben.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ több mint két éve kezdődött integrációjának újabb fontos állomásához érkezett. Április elsején létrejött az integrált Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika. 

A két klinikai telephelyen, de egységes szakmai irányítás és közösen kidolgozott protokolláris rend alapján történő működtetés kiváló jövőbeli lehetőséget ad a betegellátás minőségének és a betegelégedettség további javítására, a klinika közép- és hosszútávú fejlesztési stratégiájának egységes kialakítására, a betegellátással szorosan összefüggő oktatás és a kutatói tevékenység korábbinál is dinamikusabb fejlesztésére – mondta a hirek.unideb.hu-nak Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központ elnöke. 

Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika munkatársai a műtéti beavatkozásokhoz nyújtanak fájdalomcsillapítást, illetve a szükségleteknek megfelelő narkózist a Klinikai Központ valamennyi klinikáján, valamint biztosítják az intenzív terápiás ellátást a sebészeti szakmák intenzív osztályain. Április elsejétől a klinika részeként működik a Kenézy Gyula Campus Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztálya is.  

Az integrációval két telephelyen, egységes irányítás alá tartozó betegellátó egység, oktató és tudományos kutatóműhely jött létre. Felkészült kollégáink mindkét klinikai campuson a legmagasabb szakmai színvonalon végzik az aneszteziológiai és intenzív terápiás ellátást, munkánkhoz a legkorszerűbb műszerek, eszközök állnak a rendelkezésünkre – ismertette Fülesdi Béla, az integrált Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója. 

Az intézmény szakemberei biztosítják az aneszteziológiai és intenzív terápiás szakmai hátteret a Kenézy Gyula Campuson többek között a traumatológiai ellátáshoz és az egynapos sebészeti központban végzett beavatkozásokhoz. A Nagyerdei Campuson például a regionális profillal rendelkező égés-, szív-, mellkas- és gyermeksebészeti altatóorvosi és intenzív terápiás ellátásában, illetve az országos profilú gyermek idegsebészeti ellátásban vesznek részt.   

A jövőben nagy közös kihívás lesz az idegsebészeti klinikán bevezetés alatt álló országos gerincgyógyászati profil aneszteziológiai szakmai hátterének, illetve az onkológiai ellátás fájdalomterápiás hátterének megteremtése. Fontos kiemelni, hogy a klinika a donorgondozásban az országban a legaktívabb, és az aneszteziológiai kutatásokban is vezető hazai intézmények közé tartozunk – hangsúlyozta Fülesdi Béla professzor. 

Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán a munkatársak folyamatos képzésével és továbbképzésével biztosítják a magas szintű szakmai munkát, valamint az új kezelési módszerek bevezetését.  

 Regionális szakképző központként rendszeresen tartunk továbbképzéseket a régió orvosainak, de vannak olyan diagnosztikus, illetve terápiás beavatkozások, amelyeket országosan oktatunk a kollégáknak. Ilyenek többek között a helyi érzéstelenítésben végzett pajzsmirigy- és nyaki érműtétek, az idegsebészeti intenzív pedig országos képzőközpont lett neuroszonológiában, az agyi erek ultrahang vizsgálatában – emelte ki a klinikaigazgató.   

Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika betegellátó, oktatási és tudományos tevékenységében az integráció után több mint 110 orvos és 170 szakdolgozó vesz részt.

Az integrált klinika igazgatója, Fülesdi Béla professzor, valamint a Kenézy Gyula Campus szakmai koordinátora, Szentkereszty Zoltán klinikai főorvos kinevezését Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke adta át az elnöki hivatalban rendezett ünnepségen.  

 

 

Sajtóközpont - CzA

Hatvan év 60 debreceni dala 22. rész

Marics Peti

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek