Egyetem Tér
2023-03-03

Arany Napok: Petőfi az inspiráló kortárs

Három évtizedes hagyománynak megfelelően, Arany János születésnapján rendezvénysorozattal emlékezik névadójára a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolája. A DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája Arany János téri feladatellátási hely diákjai március 2-a és 14-e között tematikus tanítási órákon és interaktív programon ismerkednek a költő életútjával.

Az idei programsorozatban Arany János pályatársára, Petőfi Sándorra is emlékeznek a diákok. A rendezvény idei fővédnöke a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főigazgatója, Karácsony Gyöngyi.

- Arany János és Petőfi Sándor különböző karakterük ellenére egymást inspirálva dolgoztak. A két költő megtalálta egymásban azt a pluszt, amellyel még nagyobbra nőhettek. Ennek a kapcsolatnak az elfogadás volt a titka. Ez példa lehet a mai fiatalok számára is – mondta beszédében Karácsony Gyöngyi.

Denichné Hajdu Tímea, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája igazgatója kiemelte: ebben az évben a humán tantárgyak köré szervezték a programokat, a központi téma pedig Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója.

- A cél, hogy a millenniumi generáció gyermekei minél részletesebben megismerhessék a két költő munkásságát és barátságát. A 1817. március 2-án született költő emlékére szervezett rendezvénysorozat keretében a versírás, a tematikus szabadulószoba, interaktív játék mellett a gyerekek IKT-alkalmazások segítségével alkotják meg a „mai” Petőfit, továbbá elkészítik a költő avatárját is – tette hozzá az intézményvezető.

Arany János életútját felelevenítve Papp Csaba, a városrész önkormányzati képviselője úgy fogalmazott: a kulturális polihisztor tudása nagy részét Debrecenben szerezte, Arany János bizonyíték arra, hogy tanulással és tudással milyen sokra vihetik a fiatalok.

Az Arany Napok csütörtöki nyitóünnepsége keretében a város, az egyetem, az intézmény képviselői, valamint a diákok megkoszorúzták Arany János mellszobrát. A rendezvénysorozathoz kapcsolódva kiállítás is nyílt az Arany Galériában, Varsányi Melinda és tanítványai tűzzománcképeiből, valamint Cseri Karolina ötvös ékszereiből.
 

 

Sajtóközpont - ÉE

Debreceni műtétekről tudósított a közmédia

Folytatódhat a kiváló széria

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek