Egyetem Tér
2022-11-23

iTT Kutathatsz

Több száz középiskolás vett részt a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar szerdai beiskolázási rendezvényén. Az iTT Kutathatsz elnevezésű Természettudományos és Mérnöki Fesztiválon és Duális Képzési Információs Napon a végzős diákok megismerkedhettek a kar képzési kínálatával, tájékozódhattak a szakok követelményeiről és a felvételiről.

Tudományos érdekességek színes kavalkádja fogadta az érdeklődő diákokat, tanáraikat és szüleiket az Élettudományi Épület előterében, rendhagyó kísérleteket, különleges eszközöket és meglepő jelenségeket ismerhettek meg.

Az iTT Kutathatsz elnevezésű Természettudományos és Mérnöki Fesztivált és Duális Képzési Információs Napot kilencedik alkalommal rendezte meg a TTK. 

-    Karunk a programokkal a természet- és műszaki tudományok, valamint a duális képzések iránt érdeklődő középiskolásokat, szüleiket és tanáraikat szeretné megszólítani, hogy megkönnyítse a pályaválasztás előtt állók döntéseit. A tudományos érdekességek mellett bemutatkoznak a TTK intézetei és a kar duális partnerei is. A diákok bepillantást nyernek a kar oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak életébe, megismerhetik a kutató- és mérnöki munka szépségeit, valamint a továbbtanulóknak kínált szakjainkat – ismertette Kun Ferenc, a DE Természettudományi és Technológiai Kar dékánja.

A végzős diákok a kar képzési kínálatáról és a felvételi követelményekről a kar oktatóinak előadásán kaptak tájékoztatást. Azok a végzős középiskolások, akik a TTK-n szeretnének továbbtanulni, a felvételi eljárásban több kedvező változtatással is találkozhatnak. Az egyik legfontosabb, hogy a karon 280-ról 240-re csökkentették a minimum ponthatárt és nem kötelező emelt szinten érettségizni, viszont többletpont jár az emelt szintű vizsgáért. A karon jelentősen bővítették azoknak a tevékenységeknek a körét, amelyekért pluszpontot kaphatnak a felvételizők.

-    A tanulmányi versenyeken való sikeres szereplés mellett például a munkatapasztalatot is többletponttal ismerjük el. Mivel egy frissen érettségiző középiskolásnak nem lehet munkahelyi tapasztalata, ide számítjuk, ha részt vett a kar nyári táborában, ahol elkezdett egy kutatási témát és azt folytatja vagy járt a TTK szakköreire vagy részt vett ez emelt szintű érettségi-előkészítő tanfolyamunkon – sorolta Kun Ferenc. 

A Természettudományi és Technológiai Kar a Debreceni Egyetemen az elsők között indította el a duális képzést. A szerdai rendezvényen a duális képzésben részt vevő ipari partnerek képviselői is jelen voltak. Az érdeklődők kötetlen beszélgetéseken tájékozódhattak arról, milyen karrierlehetőségeket kínálnak a cégek leendő munkatársaiknak, milyen előnyöket biztosítanak a duális képzésben résztvevőknek, illetve milyen követelményeket támasztanak velük szemben.

A Természettudományi és Technológiai Karra jelentkezők 11 alap- (Biológia, Biomérnök, Biotechnológia, Fizika, Földrajz, Földtudomány, Kémia, Környezettan, Matematika, Vegyészmérnök, Villamosmérnök) és 13 mesterképzés (Anyagtudomány, Alkalmazott matematika, Biológus, Biomérnök, Biotechnológia, Fizikus, Geográfus, Geoinformatika, Hidrobiológus, Környezettudomány, Matematikus, Vegyész, Vegyészmérnök), valamint 6 osztatlan tanárképzési szak (Biológia-, Fizika-, Földrajz-, Kémia-, Matematika-, Természetismeret-környezettan tanár) közül választhatnak.

Sajtóközpont - CzA

A játékpiac nem szenvedi meg annyira a válságokat

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek