Egyetem Tér
2022-02-02

Nemzetközi kémiai siker

Egy 26 tagú európai konzorcium tagjaként nyert a HORIZON-INFRA-2021 pályázaton a Debreceni Egyetem. A Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézetének NMR Műszercentruma az anyagszerkezeti, kémiai és biológiai problémák megoldását szolgáló nemzetközi hálózathoz csatlakozik.

Az Európa minden országában megtalálható igen drága NMR műszeres infrastruktúra minél hatékonyabb kihasználását célzó HORIZON-INFRA-2021 pályázat egyik nyertese a Debreceni Egyetem, amely egy 26 tagú európai konzorciumnak a tagja. A frankfurti Johann Wolfgang Goethe Egyetem koordinálásával megvalósuló, a sürgető anyagszerkezeti, kémiai és biológiai problémák megoldását támogató remote-NMR (R-NMR) projektbe a Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézetének mágneses magrezonancia (NMR) laboratóriumai kapcsolódnak be.
 

- A spektrométerek digitálisan vezérelhetők, ami a távműködtetést lehetővé teszi. Ez a lehetőség már működik városon belül, de a projekt célja, hogy ha például egy bonyolult fehérje szerkezetmeghatározására alkalmasabb egy frankfurti műszer, mint a debreceni, akkor csak a mintát küldjük el oda, és a mérések sorozatát a debreceni számítógépekről vezéreljük, akár napokon, heteken át. Ez az eljárás nagyon előnyös ebben a pandémiás időszakban, hiszen így a kutatóknak nem kell utazniuk, illetve a kutatás költségeit is csökkenti – tájékoztatták a hirek.unideb.hu-t a projekt irányító testületének tagjai: Kövér Katalin és Batta Gyula professzorok.

Az R-NMR projekt általános céljai: szabványos internetes hozzáférési protokollok létrehozása, biztonságos gyakorlat kialakítása tudományos minták szállítására Európán belül, internetes képzési programok létrehozása a kutatók számára, hogy felkészüljenek a távoli infrastruktúra működtetésére és az adatelemzésre, továbbá az adatok tárolására és a kutatási protokollok kialakítására vonatkozó közös módszerek kidolgozása, a módszerek és eredmények ismertetése.

A DE TTK Kémiai Intézet egyetemi tanárai kifejtették, hogy a DEBNMR csoport tervei között szerepelnek a következők: folyadék- és szilárd fázisú biomolekuláris, valamint kis molekulás NMR-kísérletek szabványosítása távoli felhasználók számára az európai NMR-infrastruktúrákban, biztonságos és felhasználóbarát protokollok létrehozása az NMR spektrométerek távoli eléréséhez és vezérléséhez, valamint az NMR nyers adatok és metaadatok kezeléséhez, és a munkaprogramban kifejlesztett protokollok tesztelése olyan létesítményekben is, amelyek nem vettek részt a fejlesztési tevékenységekben.

Sajtóiroda - TPL

Jonny Z

Későn ébredt a DEAC a MAC ellen

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek