Egyetem Tér
2021-08-25

Tanártovábbképzés az üzleti életről

Magyarországon egyedülálló kezdeményezésként akkreditált tanártovábbképzési programot fejlesztett és indított a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a Debrecen Business Service Centers Kerekasztal. Az első végzősök augusztus 25-én házi ünnepségen vehették át tanúsítványukat.

Az „Üzleti szolgáltatások a gyakorlatban, pedagógus-továbbképzés a középfokú szakmai szakképzés minőségének javítása érdekében" című – a járványhelyzet miatt online – képzést a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) négy intézményéből összesen 11 oktató végezte el.

A kurzus résztvevői betekintést nyerhettek az üzleti szektor mindennapjaiba, és olyan gyakorlati ismereteket szerezhettek, amelyek – beépítve a középiskolai oktatásba – elősegíthetik, hogy a diákok a későbbiekben sikerrel tudjanak beilleszkedni a munka világába.

– A felsőoktatási intézmények végzőseitől is egyre nagyobb elvárás, hogy a munkaerőpiacon alkalmazható gyakorlati ismereteket is szerezzenek tanulmányaik során. Ez pedig arra ösztönzi a Debreceni Egyetemet (DE), hogy képzéseit folyamatosan fejlessze, modernizálja, figyelembe véve a munkaerőpiac igényeit és elvárásait. Ennek sikeres megvalósításához nyújthat többlettudást a pedagógusok számára ez az akkreditált tanártovábbképzés is – fogalmazott Pósánné Rácz Annamária, a DE oktatási igazgatója.

A 30 órás továbbképzés során az iparági elvárások bemutatásán túl fontos cél, hogy az oktatók új szemléletmódot ismerjenek meg.

– A tananyag kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a résztvevők megismerjék az üzleti szektor módszertanait, az elsajátított kommunikációs technológiákat pedig beépítve az oktatási folyamatokba sikerrel segíthessék a tanulókat, szülőket a pályaorientációban, karrierválasztásban – mondta a Bölcsészettudományi Kar (BTK) és a Business Service Centers (BSC) Kerekasztal közötti együttműködés eddigi eredményeiről szóló beszámolójában Csatár Péter, a DE BTK stratégiai és gazdasági dékánhelyettese.

- A BSC tagvállalatai mintegy 4700 munkavállalót foglalkoztatnak, amelynek utánpótlásához nélkülözhetetlen a pedagógusok munkája. Ezért fontos számunkra, hogy az oktatók első kézből szerezzenek hiteles információt, és ennek köszönhetően még hatékonyabban segíthessék diákjaikat a pályaorientációban – hangsúlyozta Kissné Nyéki Éva, a Debrecen BSC Kerekasztal projektmenedzsere.

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Élettudományi Könyvtár előadótermében rendezett esemény egyben az ugyancsak augusztus 25-én induló idei második továbbképzés megnyitója is volt. A kurzuson a DSZC intézményeiből: a Beregszászi Pál Technikumból, a Brassai Sámuel Műszaki Technikumból, a Bethlen Gábor Közgazdasági Technikumból, valamint a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumból összesen 12 fő vesz részt.

A tervek szerint a Debreceni Egyetem és a BSC Kerekasztal a továbbképzést a jövőben is rendszeresen – előreláthatólag évi két alkalommal, a tavaszi és az őszi időszakban – elindítja az érdeklődő intézmények, elsősorban szakképzési centrumok, gimnáziumok tanárai számára.

Sajtóiroda – BZs

Augusztus utolsó hétvégéjén rendezik a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva rendezvénysorozatot

Charlie Watts

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek