Egyetem Tér
2020-11-06

Biotechnológusok tanácskozása

Megkezdődött a Fiatal Biotechnológusok IV. Országos Konferenciája a Debreceni Egyetemen. A Magyar Tudományos Akadémia kutatói seregszemléje a járványveszély miatt idén online is nyomon követhető.

- A Debreceni Egyetem (DE) egyik legnagyobb erőssége a multidiszciplinaritás. A biotechnológiai kutatás és innováció számos tudományterület – a biológia és kémia mellett a műszaki tudományok és az informatika – együttműködését, legmagasabb szintű ismeretét követeli meg. Sikeres műveléséhez különösen fontos a multidszciplináris szemlélet, és az ilyen jellegű szakmai tapasztalatcsere és kapcsolatépítés – hangsúlyozta megnyitó beszédében Dobránszki Judit, az DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság tudományos főigazgatója.
 


A szakember felidézte, hogy 33 évvel ezelőtt a Debreceni Egyetemen indult először biotechnológus képzés hazánkban, és jelenleg is, egyedüliként a DE képez a biotechnológia valamennyi ágán – orvosi, gyógyszerészeti, agrár-élelmiszeripari, valamint környezetvédelmi területén – szakembereket.

- A biotechnológia ma az egyik legdinamikusabban fejlődő tudomány és iparág. Az innovációk, valamint a kutatások sikerét nagyban segítik a tudományos együttműködések, amelynek egyik alapfeltétele az ehhez hasonló bemutatkozások – vélekedett Dobránszki Judit.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) konferenciájának a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának Böszörményi úti campusa ad otthont.  A tudományos esemény célja, hogy fórumot biztosítson a magyarországi biotechnológiai kutatás szereplői számára, az MSc-hallgatók, doktoranduszok, predoktorok és frissen végzett doktorok munkájának és legfrissebb kutatási eredményeik bemutatásának.

- A Fiatal Biotechnológusok IV. Országos Konferenciája idén csatlakozik az MTA Tudomány Napja rendezvénysorozatához. A konferencia részeként novemberben négy előadás-sorozat keretében több mint 70 kutató mutatkozik be. A plenáris előadásokon A növényi génszerkesztés gyakorlati alkalmazásának trendjei a „GMO-mizéria” társadalmi kérdései közepette, Az Omikai adatgyűjtés és –felhasználás a gomba-biotechnológiában, Tenyészetes modellek alkalmazása az orvosi biotechnológiában: fokozott és célzott gyógyszerbevitel, továbbá A halakban rejlő lehetőségek a genomika évszázadában címmel hallhattak előadást az érdeklődők – sorolta a szervező DE MÉK Agrárműszerközpont vezetője, Pusztahelyi Tünde egyetemi docens.

A növényi, állati, orvosi, valamint a mikrobiális biotechnológia szekcióban a Debreceni Egyetem 16 kutatója mutatkozik be a FIBOK-on.

DE Sajtóiroda-ÉE

Újabb lehetőség a kutatóknak

Egy Nyíl utcai lakóházban riasztott a szénmonoxid-érzékelő

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek