Debrecen
2024-04-23

Emufióka cseperedik a Nagyerdő fái alatt!

Folytatódik a tavaszi bébibumm a Zoo Debrecenben, ahol néhány év után ismét fióka kelt ki az emuknál mintegy 8 hét tojásban eltöltött időt követően.

A múlt héten napvilágot látott, egyelőre ismeretlen nemű és csíkos rejtőszínű apróság még jó ideig élvezi majd a kiköltését is végző apja gondoskodását, de már egyre nagyobb önállósággal fedezi fel vadregényes kifutóját, ahol a teljes családot megtekinthetik a látogatók.

Az Ausztrália nagy részén őshonos emu (Dromaius novaehollandiae) 150-190 cm-es magasságával és 30-60 kg-os testtömegével ma Földünk második legnagyobb termetű madara. Szervezete jól alkalmazkodott a száraz sztyeppéken és cserjés vidékeken való élethez, így szükség esetén több napot is kibír víz nélkül. Zöld növényi részeket, gyümölcsöket és ízeltlábúakat egyaránt elfogyaszt, táplálékának megőrlése érdekében pedig kisebb köveket is lenyel. Bár rendszerint sétálva közlekedik, futás közben akár az 50 km/órás sebességet is elérheti. Párban vagy csoportosan él, a költés és az utódnevelés azonban a kakasok kizárólagos feladata. A fiókákat apjuk védelme mellett háromhónapos korukig csíkos rejtőszínük is segíti a túlélésben. E robusztus futómadár az ausztrál élővilág egyik legikonikusabb képviselőjeként a kontinensország címerén is szerepel.

Amerikai miniszter az egyetemen

Agrárminiszteri vizit

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek