Debrecen
2024-04-18

A Zöld Kódex újabb intézkedése indul el: „A víz a közös kincsünk” program

Debrecen önkormányzata 2023 őszén a Future of Debrecen mozgalommal közösen életre hívta „A víz a közös kincsünk” elnevezésű programot, amelynek célja a lakosság figyelmének felhívása az esővízgyűjtés fontosságára. Elsőként pilot jelleggel a déli városrészben élő debreceniek kaptak esővízgyűjtő edényzetet, melyet a helyi vállalkozásokkal együttműködve térítésmentesen biztosított a város.

A 2024. februári közgyűlésen elfogadott Zöld Kódex egyik legnépszerűbb intézkedése a program a folytatása és kiterjesztése volt. A kezdeményezésről sajtótájékoztató keretében számolt be Balázs Ákos alpolgármester, Papp Viktor a Fidesz-KDNP debreceni képviselőcsoportjának frakcióvezetője, valamint Kovács István önkormányzati képviselő 2024. április 18-án.

Balázs Ákos elmondta: a Zöld Kódex – amelyet a Zöld Munkacsoport tagjai a Debreceni Egyetem szakembereivel közösen készítettek el, s ami a város környezetvédelmi programja – 50 intézkedést fogalmazott meg, amelyek az élet minden területére javasolnak fenntartható és környezettudatos megoldásokat.

Ezek között szerepelnek olyan fejlesztések, mint a környezetpolitikánk zászlóshajója, a Vizet a Nagyerdőnek –  a Civaqua-program folytatása, a debreceniek biztonságát garantáló Környezeti Ellenőrző Rendszer kialakítása, vagy éppen a víziközmű-hálózatok fejlesztése, a megújuló energiákhoz kapcsolódó beruházások, napenergiával hajtott zöld buszok, valamint a véderdősítés folytatása és az „Újabb 10 ezer fát ültetünk” program. Mindezek mellett meghatározóak azok az elemek, amelyek a lakosság aktív szemléletformálását célozzák: például az ingyenes lakossági LED-csereprogram, az esővízgyűjtő hordók osztása, a panelprogram és a három éve fiatal, innovatív, modern gondolkodású természetvédelmi szakemberek közösségeként indult Future of Debrecen mozgalom akciói.

Balázs Ákos kiemelte: tavaly a déli városrészben közel 500 darab esővízgyűjtő hordót osztottak ki a debrecenieknek, ezzel is védve a vízbázisokat. Nagyon nagy sikere volt ennek a programnak, a Zöld Kódex intézkedéseként most a tavalyinál lényegesen több, összesen 5500 darab esővízgyűjtő hordót biztosítunk térítésmentesen a kertes házas övezetekben élő debrecenieknek. Az alpolgármester hangsúlyozta: ez a hordómennyiség 15 ezer debreceni napi vízfogyasztásával egyenértékű mennyiségű vizet képes egyszerre tárolni vízkészleteink, vízbázisunk védelme érdekében. Ez azért is fontos, mert ezzel védjük a csatornarendszert, védjük a vízmű tevékenységét, – hiszen plusz feladatot jelentene ennek az esővíznek az elvezetése és kezelése –, másrészt pedig helyben tudjuk tartani a vizet a házaknál lévő kiskertek, növények, virágok, fák locsolására.

Háztartásonként egy darab, körülbelül 300 liter űrtartalmú, zárt rendszerű esővízgyűjtő tartály igényelhető. Az igénylés feltétele, hogy az igénylő debreceni állandó vagy ideiglenes lakcímkártyával rendelkezzen, kertes házban éljen és vállalja, hogy legalább három évig rendeltetésszerűen használja a hordót.

Balázs Ákos arról is említést tett, hogy sikeres volt a debrecenieknek egy másik vízvédelmi programba való bevonása is: használtsütőolaj-gyűjtőket helyeztek ki a város több mint negyven pontján. Ez is egy nagyon közkedvelt intézkedés volt, hiszen az emberek megértették, hogy akár egy csepp olaj is nagyon nagy mennyiségű vizet képes szennyezni, ezért a használt sütőolaj összegyűjtésével meg kell akadályozni, hogy az a vízbe kerüljön. Nagyon sokan használják a használtsütőolaj-gyűjtőket.

A későbbiekben is több hasonló program indítását tervezi a város – lépésről lépésre haladunk a Zöld Kódex intézkedéseinek megvalósítása felé. A kódex elkészítésében véleményükkel is részt vehettek a debreceniek: 60 ezer kattintással szavaztak a Zöld Kódex intézkedéseire, ebből 1300 szavazat érkezett „A víz a közös kincsünk” program folytatására, s ezzel ez a legkedveltebb intézkedések között szerepel. A legtöbb szavazatot a Civaqua-program folytatása, a Vizet a Nagyerdőnek címet viselő kezdeményezés kapta, s a Civaqua-program folytatásáról már a kormányzat is döntött. Debrecen mindent megtesz azért, hogy a város vízbázisa védett legyen, s a Civaqua-programot együtt tudja kiteljesíteni a debreceniekkel. Hiszen együtt vagyunk Debrecen! – emelte ki Balázs Ákos.   

Papp Viktor frakcióvezető hangsúlyozta: Debrecen város vezetése és a közgyűlés Fidesz-KDNP frakciója cselekvő és kezdeményező minden olyan környezetvédelmi programot illetően, ami a város környezettudatos szemléletmódját formálja, s minden debreceni polgárt be kívánnak vonni ezen programok megvalósításába. Mint ahogyan az már elhangzott, tavaly a kísérletinek tekintett program keretében közel 500 esővízgyűjtő hordót osztottak ki az igénylőknek az Epreskert, a Tégláskert és a Kerekestelep területén. Ezt követően is számos debreceni kereste meg az önkormányzati képviselőket azzal, hogy szeretnének ehhez a programhoz csatlakozni. Ezért a program idén folytatódik és 5500 esővízgyűjtő hordót biztosít a város a debreceni polgárok számára. Papp Viktor elmondta, hogy az igénylők regisztrációja a mai napon indul, s „A víz a közös kincsünk” elnevezésű programról, az esővízgyűjtő hordók igénylésének részleteiről az érdeklődők a https://futureofdebrecen.hu/esoviz internetes oldalon találnak részletes információkat. Regisztrálni a mai naptól a készlet erejéig, de legkésőbb 2024. április 30-ig lehet. A programba bekapcsolódó debreceniek a regisztráció lezárását követően e-mailben kapnak pontos tájékoztatás az átvétel helyéről és időpontjáról. Amennyiben az igénylések száma eléri az 5500-at, attól kezdve az igénylők várólistára jelentkezhetnek. Az esetlegesen át nem vett esővízgyűjtőket a várólistára regisztrálók között, a jelentkezések sorrendjében osztják majd ki.

 

Papp Viktor arra biztatta a debrecenieket, hogy regisztráljanak, igényeljenek esővízgyűjtőket, hiszen nagyon fontos az, hogy együtt tudjunk a debreceniekkel a város jövőjéért és a környezet védeleméért dolgozni. Hangsúlyozta: a közgyűlés Fidesz-KDNP frakciója a debreceniekkel együtt és a debreceniekért cselekszik, hiszen számukra a debreceniek az elsők. A frakció aktívan támogat minden olyan programot, ami a debreceniek érdekeit szolgálja. Fontos számukra, hogy a debreceniekkel együtt építsék a város jövőjét.

Kovács István, a településrész önkormányzati képviselője kifejtette, hogy nem csak a háztartások szintjén, de a közterületeken is figyel az önkormányzat a csapadékvíz gyűjtésére. Mint megemlítette, tervezési szakaszban van egy közel 12 kilométer hosszú keleti belső közlekedési folyosó, mely mellett megépítik majd a csapadékvíz-elvezető rendszert is. A Létai úton és a Lahner utcán is korszerűsítik csapadékvíz összegyűjtését. A keleti városrészben egy közel 19 kilométer hosszú ivóvíz-gerincvezeték megépítése is folyamatban van. Kovács István is arra biztatta a kertes házakban élőket, hogy használják ki a mostani lehetőséget és igényeljenek esővízgyűjtő hordókat. Például egy 100 négyzetméternyi felületű tetőről egy zápor során lezúduló 3 milliméternyi csapadék megtölti a 300 literes esővízgyűjtő hordót, s ezt a vizet a növények öntözésére lehet használni.

Debreceni ezüstérem a Mérnökök Ligája döntőjében

ZTE-DEAC: Pénteken jön a harmadik felvonás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek