Debrecen
2024-03-06

A kormány döntésének köszönhetően folytatódhat a Civaqua-program

A második ütem tervezési szakaszába léphet a Civaqua-program. A részletekről Papp László polgármester, Balázs Ákos alpolgármester és Aradi Csaba ökológus, a Zöld Munkacsoport tagja számoltak be 2024. március 6- án a Nagyerdőn.

– Tegnap jelent meg a Magyar Közlönyben az a döntés, amely szerint 40,46 milliárd forintot dedikálnak a Civaqua-program folytatására a kormánydöntés alapján –jelentette be Papp László polgármester. Mint mondta, a program folytatása a KEHOP Plusz Európai Uniós alapba kerül be kiemelt fejlesztési elemként.

A városvezető emlékeztett, hogy a Civaqua-program első üteme tavaly novemberben fejeződött be és több mint ötven év után valósult meg. Kiemelte, a Tócó vízutánpótlása ezáltal biztosítottá vált, viszont a cél az, hogy a város felszíni vízgazdálkodását tovább javítsák, jelentős részben a Nagyerdőre és az Erdőspusztákra koncentrálva. – Debrecen erdősültségi mutatója meghaladja a 34 százalékot. Az Erdőspuszták elérése esetén pedig egy lépésre vagyunk a Vekeri- és a Fancsikai tavak folyamatos vízutánpótlásának a biztosításától – hívta fel a figyelmet Papp László. Hozzátette, a Civaqua folytatásaként megérkezik a víz a Nagyerdőhöz, az pedig óriási előrelépés, hogy a második ütem folytatása a tervezés szakaszába léphet.

Balázs Ákos alpolgármester arról beszélt, hogy Debrecen város közgyűlése elfogadta a Zöld Kódexet, amely 50 intézkedést tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy Debrecen miként lehetne zöldebb a következő években. Ezzel kapcsolatban megkérdezték a debreceniek véleményét is, ahol a leginkább támogatott intézkedés a „Vizet a Nagyerdőnek!” program volt.

Hozzátette, ha megvalósul a program, amely során a vizet a város keleti oldalára is eljuttatják, akkor a Tócó patakkal együtt egy vízgyűrű jön létre a város körül. Rámutatott, ez azért lényeges, mert a víz környezetében egy zöld gyűrű, azaz egy összefüggő növénysáv is kialakul, amely nagymértékben hozzájárul a város levegőminőségének javításához.  Cél az, hogy további zöld intézkedéseket valósítanak meg a következő időszakban, hogy Debrecen zöld és fenntartható módon tudjon fejlődni.

Aradi Csaba ökológus, a Zöld Munkacsoport tagja arról szólt, hogy nagy öröm az, hogy ez a program kiteljesedhet és a hosszú évek munkája a megvalósulás közelébe ér.

Kulcsmérkőzés vár a Mandics-csapatra

Bring Me The Horizon nyáron beveszi a Budapest Parkot

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek