Debrecen
2023-03-16

Raptor, a megoldások versenye

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) városi mobilitási programja keretében, immár harmadjára rendezik meg a RAPTOR (Rapid Applications for Transport) elnevezésű versenyt, amely a városi mobilitási kihívásokra nyújtott megoldások gyors kidolgozásának és tesztelésének a színtere.

A kezdeményezés legfőbb törekvése a városok, az ipar, a tudományos élet, a kutatás és az innovációs területek közötti együttműködés elősegítése. A széttagoltság megszüntetésével felgyorsíthatók a legsürgetőbb városi mobilitási problémák megoldásai.

2023-ban tizenkét európai város került be a programba: 

Akureyri (Izland), Ankara (Törökország), Ajka (Magyarország), AMB Barcelona (Spanyolország), Koppenhága régió (Dánia), Debrecen (Magyarország), Máriatölgyes (Szlovákia), Hága (Hollandia), Helsingborg (Svédország), Mechelen (Belgium), München (Németország), Stuttgart (Németország).

A pályázók közül minden város megfogalmazott egy egyedi kihívást, amelyhez a startupok és kkv-k hatékony megoldás-tervezeteket javasolhatnak az adott probléma megszüntetésére. A győztesek 35.000 euró értékű finanszírozást és személyre szabott tanácsadást kapnak az EIT-től megoldásaik fejlesztéséhez, majd kipróbálásához az adott városokban, egy öt hónapos projektidőszak alatt.

Magyarországot két város képviseli, Ajka és Debrecen.

A debreceni Smart City csoport innovatív megoldásokkal tenné elérhetőbbé a DKV járatait a városközponttól távol eső, ritkán lakott lakókörzetek számára. Városunkban elsődleges célként a fenntarthatóbb, közösségi közlekedésre való átállás elősegítését határozták meg. Az EIT elfogadta a benyújtott kihívást, a jelentkező startupok közül a nyertest az EIT és a DKV közösen választja majd ki.

A kidolgozást követően a győztes vállalkozásnak egy néhány hetes tesztidőszak áll rendelkezésére
ahhoz, hogy kipróbálja, majd bemutassa megoldását a városban.

A srác a szomszédból

Tanulságos volt az őszi mérkőzés

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek