Debrecen
2023-12-13

Ismét csatlakozott a DSZC a „Szeretetdoboz” kezdeményezéshez

A korábbi évekhez hasonlóan, a Debreceni Szakképzési Centrum idén is csatlakozott a Magyar Református Szeretetszolgálat adventi tartósélelmiszer-gyűjtéséhez. A Centrum dolgozói és tanulói ezúttal több, mint 150 „Szeretetdobozt” töltöttek meg, melyeket sajtónyilvános átadás keretében indítottunk útnak, hogy még karácsony előtt megérkezhessenek a rászoruló családok részére.

 Tartósélelmiszerek, édességek, tisztálkodási- és tisztítószerek kerültek azokba a csomagokba, amiket a Debreceni Szakképzési Centrum 11 intézménye, kollégiumai és központi munkaszervezetének munkatársai adományoztak a Magyar Református Szeretetszolgálat által minden év adventjén megrendezésre kerülő jótékonysági gyűjtőakció keretén belül.  A „Szeretetdoboz” elnevezésű kezdeményezés 2023-as célkitűzése teljesült, több ezer nehéz körülmények között élő gyermek ünnepét tették szebbé az adományozók, így a DSZC dolgozói és tanulói közössége is.

Az átadón részt vett Széles Diána alpolgármester is, aki elmondta: örömére szolgál, hogy nap mint nap részt vehet ilyen jellegű átadókon, hiszen ez azt mutatja, hogy Debrecen összefog és a várost az összetartozás és a szeretet mozgatja. Hisz abban, hogyha nem csak magunkról gondoskodunk, hanem másokról is, akkor többek vagyunk. Külön megköszönte a Debreceni Szakképzési Centrumnak azt, hogy már évek óta támogatja a karitatív akciókat – és nem csak ezt a megmozdulást, hanem minden olyat is, amivel a különböző szervezetek megkeresik. „-A DSZC már több fronton is bemutatta, hogy egy nagyon összetartó közösség, én magam pl. a Mozdulj Debrecen! iskolaprogramban is tapasztaltam. Egy közösség pedig mindig erősebb tud lenni, mint az egyén. A DSZC kiemelten egy olyan közösség, ahol jelen van az összetartozás és a szeretet – ez miben sem tudna jobban megnyilvánulni, mint abban, hogy több mint 150 db „Szeretetdobozt” gyűjtöttek össze, ami egy iskolai rendszertől nagyon nagy szám.” – hangzottak alpolgármester asszony szavai, majd megköszönte a DSZC valamennyi dolgozójának, oktatójának és nem utolsósorban diákjának azt, hogy gondoltak másokra.

Beszédében kiemelte még, hogy a legfontosabb az, hogy mindenki a saját szintjén, de segít. Lehet, hogy az a csoki vagy tartósélelmiszer, amivel az adományozók hozzájárultak ehhez a gyűjtéshez, sokat jelent annak, aki adta, és ezzel a szeretete eljut azokhoz, akik ezeket kapják. A debreceni városvezetés ezeket az adományokat nem végcélnak, hanem eszköznek használja a gondoskodásban, hiszen a cél nem csupán az emberek segélyezése, hanem az, hogy mindenkinek lehetősége legyen arra, hogy munkája által ellássa önmagát. Ebben sokszor az kell, hogy mentoráljuk azokat, akik krízisben vannak, és ilyenkor ezek az adományok a gondoskodást és a kapcsolódást erősítik. A gondoskodásból pedig hosszú távon az alakul ki, hogy tudunk segíteni és az életüket jobb irányba terelni. Ezzel a mai akcióval a Debreceni Szakképzési Centrum a kapcsolódáshoz tudott nagyban hozzájárulni.

Az átadáson a Magyar Református Szeretetszolgálatot képviselő Oláh István, a Debrecen-Nagytemplomi Egyházközség elnök-lelkipásztora nagy örömmel vette át a „Szeretetdobozokat”. Beszédéből megtudtuk, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat karitatív akciójába a DSZC szinte az első szervezetek között kapcsolódott be. Egy ilyen akció csak akkor lehet sikeres, ha partnerekre talál, ha vannak olyanok, akik egyetértenek azokkal a célokkal, amiket a szervezők a megmozdulással kitűztek maguk elé: ez pedig most nem más, mint hogy emberek, családok életét jobbá tegyék, segítsék. Ezeknek a programoknak a mozgatórugója egytől egyig az összefogás, hiszen olykor több karitatív testület együttműködése révén valósulnak meg. A lelkipásztor kifejtette: „a jobb adni, mint kapni” gondolat a karácsonyi időszakban még jobban felértékelődik, és az adakozás örömét szeretnék mindenkihez eljuttatni.

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelte: már hagyománynak tekinthető, hogy részt veszünk ebben a karitatív akcióban. Fontosságát, jelentőségét a DSZC intézményei is érzik. A főigazgató elmondta: „a szakmák oktatása mellett társadalmi felelősségvállalásra is szeretnénk nevelni a tanulókat. Ennek érdekében már több hete szétosztottuk a dobozokat az iskolák között, és örömmel hallottuk, hogy több iskola kért ráadás dobozokat, mert olyan sok felajánlás érkezett. Ennek köszönhetően idén jóval meghaladtuk a tavalyi számokat. Bízunk benne, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat által olyan helyekre jutnak el ezek a csomagok, ahol tényleg szükség van rá, hiszen szeretettel adták őket a DSZC tanulói és dolgozói – abban a reményben, hogy könnyebbé és szebbé tehetik vele valaki karácsonyát.”

Megjelent az új Egészségközpont Magazin

Legjobbak között a fiatal klarinétművészek

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek