Debrecen
2023-11-07

Új helyszínnel gyarapodott a Mozdulj, Debrecen! mozgalom

Zumbaórákon, valamint frissítő tornákon vehetnek részt az érdeklődők a Mozdulj, Debrecen! mozgalom alkalmai keretében mostantól immár a Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum tornacsarnokában is.

Az új lehetőségről sajtótájékoztató keretében számolt be Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója és Hámori Éva Judit, a Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum igazgatója 2023. november 6-án.

Amint azt Széles Diána elmondta, a Mozdulj, Debrecen! mozgalom két évvel ezelőtti, a Gondoskodó város gondolat jegyében való elindításával az volt a cél, hogy minél többen minél többet mozogjanak a városban. A kezdeményezés olyan jól sikerült, hogy ma már a mozgalom szinte minden korosztály számára, a kezdeti heti kettő helyett ma már minden hétköznapon, ingyenesen kínál valamilyen – előképzettséget nem igénylő, jó kedvű közösségekben végezhető – mozgásformát. A Mozdulj, Debrecen! mozgalom első évében összesen több mint 17 ezer embert mozgatott meg. A második esztendőben elindult az iskolaprogram is, amelynek hetente két alkalommal összesen közel 1500 általános és középiskolás gyerek mozog. Nemrég Debrecen főterén egy flashmob keretében több mint 1000 fiatal táncolt. Az erről az eseményről készült videót a Dehir.hu Facebook-oldalán több mint 1 millió 660 ezren nézték meg. Széles Diána jelezte: valamikor az adventi vásár idején várhatóan még többen fogják előadni ugyanezt a koreográfiát. A Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum is nemrég csatlakozott a Mozdulj, Debrecen! mozgalomhoz, melynek jegyében két hete 20, általános iskolás korú diákokból álló csapat részvételével rendeztek egy játékos mozgásos vetélkedőt, s már akkor felajánlották, hogy a mozgalom más programjaihoz is rendelkezésre bocsájtják tornacsarnokukat. S mivel a Pósa utcai helyszínt már szűknek bizonyult, a Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum tornacsarnoka lett a zumbázók és frissítő tornára vágyók új programhelyszíne, amiért köszönet illeti a görögkatolikus egyházat és a tanintézményt. Széles Diána azt is elmondta, hogy ezzel együtt a városban immár összesen hat helyszínen – elsősorban közösségi házakban – látogathatók a zumba- és jógaórák, a gerinctornák. Szerdánként kültéri programként közösségi futás és gyaloglás szerepel a kínálatban. Az elmúlt két év adataira visszatérve az alpolgármester számot adott arról, hogy a Mozdulj, Debrecen! mozgalom két esztendeje alatt összesen több mint 38 ezer látogató vett részt a kül- és beltéri programokon, valamint az egészségügyi szűréseken. Az iskolaprogramban és a flashmob-on résztvevőkkel együtt ez a szám már meghaladja a 41 ezret. Széles Diána a rendszeresen mozogni kívánó érdeklődők figyelmébe ajánlotta a Mozdulj, Debrecen! mozgalom közösségi médiában elérhető oldalát (https://www.facebook.com/groups/mozduljdebrecen2021/), ahol a Szent Anna utcai egészségközpontban elérhető programokról is tájékozódni lehet.   

Hámori Éva Judit, a Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum igazgatója arról beszélt, hogy örömmel csatlakoztak a Mozdulj, Debrecen! mozgalomhoz. Az iskola nagy hagyományokkal rendelkezik: 57 éve képez egészségügyi szakembereket Debrecennek és a régiónak, s gimnáziumként eredményesen készíti fel a fiatalokat a felsőoktatási tanulmányokra is. Tornacsarnokuk egy 2021-ben készült, 960 négyzetméteres alapterületű acélszerkezetes sátor, rekortán borítású pályával, 198 férőhelyes lelátóval. Diákjaik nem csak a testnevelési órákon, hanem délutáni foglalkozások keretében is rendszeresen sportolnak itt. Mostantól pedig megnyitották a kapukat, s itt fogadják a rendszeresen mozogni vágyó felnőtteket is.      

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója szerint a Mozdulj, Debrecen! mozgalom életrehívója az a felismerés volt, hogy a városlakók mozgásszegény életmódot folytatnak, ami számos egészségügyi problémához vezethet. Meg kellett tehát mozgatni az embereket, lehetőséget kínálni nekik ehhez. Léteznek a debrecenihez hasonló más települési mozgalmak is az országban, azonban itt egész esztendőre kiterjedő az ingyenes program. Papp Csaba hangsúlyozta: a legfőbb üzenete ennek a programnak a mozgás megszerettetése, és annak az üzenetnek az átadása, hogy mindenféle mozgás hasznos és egészséges.  Napi fél-egy óra rendszeres mozgás akár életmentő is lehet. A Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum tornacsarnoka sokaknak biztosíthat mozgási lehetőséget, hiszen hatalmas tér áll rendelkezésre. A zumbaórák időpontja pedig olyan, hogy munka után, a gyerekek iskolából való hazavitele után is kényelmesen odaérhetnek rá a részt venni kívánók. S ha már az iskoláról esett szó, Papp Csaba azt is elmondta, hogy az az 1500 gyerek, aki az iskolaprogram keretében mozog, megfelel egy debreceni általános iskolai évfolyam teljes létszámának. Ő is megköszönte a Mozdulj, Debrecen! mozgalom új helyszínének biztosítását a görögkatolikus egyháznak és a tanintézménynek.    

A Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum (Debrecen, Thomas Mann utca 16.) tornacsarnokában mostantól hétfőnként és péntekenként 18.00 és 19.00 óra között zumbaórákon, keddenként és csütörtökönként 15.30 és 16.30 óra között frissítő tornán vehetnek részt az érdeklődők. A részvétel ingyenes.

 

Két túlsúlyos járműszerelvény is fennakadt a rostán

Két tornászunk helytállt a Kismesteren

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek