Debrecen
2023-10-13

Megújult a Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola fogorvosi rendelője

A részletekről 2023. október 13-án tartott sajtótájékoztatót Balázs Ákos Debrecen város alpolgármestere, Papp Csaba a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója és Hegymegi Péter a Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola intézményvezetője

Balázs Ákos alpolgármester elöljáróban elmondta, hogy újabb nagyszerű hírt jelenthet be Józsán, hiszen a Gönczy Pál általános iskolában most már 18 éve működik gyermekfogászati szakrendelés, ami teljes megújuláson esett át.

Az alpolgármester hozzátette, hogy Józsán most már több mint 13 200-an élnek, közöttük nagyon sok kisgyermekes család. Számukra kiemelten fontos, hogy azokat az ellátásokat,- akár oktatási, akár egészségügyi ellátásról van szó,- ami őket érinti, azokat fejlesszék.

Balázs Ákos kiemelte, hogy különösen nagy jelentőségű a fogászati ellátás fejlesztése is, hiszen ha itt helyben érhető el az ellátás, akkor sokkal gyakrabban, sokkal sűrűbben tudnak a gyermekek ide eljönni és így meg tudják őrizni a foguknak az egészségét.

A városvezető beszédében kifejtette, hogy Debrecen gondoskodó város, és ez a felújítás is annak köszönhető, hogy Debrecenben a Daefi sokat dolgozik azon, hogy az egészségügyi ellátások minél jobb minőségűek legyenek. Ez a megújult kezelőegység Józsán 10 millió forintos keretből valósult meg, ezáltal pedig a körzethez tartozó 2200 gyermek egészségéhez tudnak hozzájárulni.

Balázs Ákos elmondta azt is, hogy a gondoskodó városban a legfontosabb cél, hogy az oktatásfejlesztés, a természetvédelem, az egészségfejlesztés és a közlekedésfejlesztés elemei legyenek előtérben. Így örömtelinek tartja, hogy ezekkel kapcsolatban számos bejelentést tettek az elmúlt időszakban.

 

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója annak fontosságát emelte ki, hogy ezzel és a hasonló, más iskolákban működő rendelőkkel közelebb hozzák a fogorvosi ellátást a gyerekekhez.

A Daefi szerepéről elmondta, hogy állami feladatot látnak el, viszont szerencsés helyzetben vannak, hogy az egyetem keretén belül működnek. Ezzel pedig van egy biztos háttér, van egy komoly tudományos háttér mögöttük, amivel könnyebben tudnak ezen a területen működni.

Józsán 18 éve már elindult a gyermekfogászati kezelés, viszont olyan mértékű bővülés van az elmúlt 5-10 évben a lakosságot tekintve, hogy itt már másfél körzet működik, tehát 2200 gyereknek biztosítják az ellátást.

 

Az igazgató hozzátette, hogy a felmérések nyomán a szülők évente két alkalommal jelentést kapnak gyermekeik fogainak állapotáról, s ha esetleg szükség van valamilyen beavatkozásra, az iskolában lévő fogászati rendelőben időpontkéréssel, ingyenesen, iskolaegészségügyi keretek között lehetőség van a probléma megoldására.

Papp Csaba kiemelte: a koronavírus-járvány előtt a gyerekek rossz fogainak mutatószáma 1 alatt volt. A járvány idején ez 2,4-re emelkedett, mostanra viszont 1,4-re csökkent. Ez a csökkenés annak hatását mutatja, hogy a gyerekek újra rendszeresen jártak fogászati szűrésre, kezelésre, s ebben a szülők együttműködésének is jelentős szerepe volt.  Az egyetem részéről pedig biztosítanak minden támogatást ehhez a munkához, alapellátási intézményként pedig büszkeséggel tölti el, hogy ismét egy új kezelőegységet tudnak átadni.

Hegymegi Péter, a Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola intézményvezetője a fejlesztés jelentőségét abban látja, hogy az intézmény profiljának egyik fontos eleme az egészséges életmódra való nevelés, az egészséges élet megőrzése, így nagyon örülnek, hogy a fogászati rendelő megújult. Ezzel együtt tudják bátorítani a gyerekeket, hogy nem kell félni a fogászattól, hiszen a mosoly mindent elárul.

Dr. Szathmáry Zsuzsanna, a fogászati rendelő orvosa szerint a rendelő egy barátságos, kedves hely, ahova szívesen járnak a gyerekek. Nagyon hálás, hogy ezzel az új kezelőegységgel is támogatják a munkájukat, ami hozzájárul a gyerekek fogainak egészségének megőrzéséhez.  

Jó rajtot vennének a bajnokságban

Válogatott

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek