Debrecen
2023-10-06

Szabó Magda-drámakötetet mutattak be Debrecenben

Szabó Magda születésnapján mutatták be a Jaffa Kiadó gondozásában megjelent Kiálts, város! című könyvet, amely a címadó mű mellett az írónő Régimódi történet című nagyregényének színpadi változatát is tartalmazza - hangzott el a csütörtöki könyvbemutatón a Csokonai Nemzeti Színházban.

Puskás István kulturális alpolgármester a könyvbemutatón kiemelte, hogy debreceniek számára azért fontos ez a könyv, mert "identitáserősítők" a benne rejlő alkotások.
Mörk Leonóra, a Jaffa kiadó kommunikációs vezetője elmondta, hogy a kötet az életműsorozat keretében jelent meg, amellyel az örökös, Tasi Géza bízta meg a kiadót 2016-ban, az írónő születésének 100. évfordulójára készülve.
A sorozatban nemcsak az ismert köteteket adták ki, hanem különlegességeket is, például két szakácskönyvet, Szabó Magda verseit, illetve az írónő első kisregényét, a Csigaházat - ismertette Mörk Leonóra, majd hozzátette, a Kiálts, város!-ban két dráma kapott helyet, amelyek Debrecenhez köthetők.
A kötet ismertetőjében az áll, hogy a Kiálts, város! című történelmi drámát Szabó Magda megrendelésre, Csokonai Vitéz Mihály születésének 200. évfordulójára írta. Az 1604-ben, a Bocskai-felkelés kitörésekor játszódó darab cselekménye egyetlen, krimibe illő kérdés körül forog: ki ölte meg Debrecen város tanácsnokát, Borzán Gáspárt?
Az 1977-ben bemutatott Régimódi történet Szabó Magda egyik legolvasottabb könyvének, az azonos című, családja történetét feldolgozó nagyregénynek a színpadi változata. A darab középpontjában két erős nő áll: a nagyanya, Rickl Mária, és az unoka, Jablonczay Lenke.

Újra hazai pályán a kis DEAC

Három góllal győzött a Gyergyói HK

MTI

Szerző
Hasonló cikkek