Debrecen
2023-09-26

Száz éve helyezték el a Déri Múzeum alapkövét

Száz évvel ezelőtt helyezték el a Déri Múzeum alapkövét, a centenáriumról sajtótájékoztató keretében emlékeztek meg hétfőn az intézményben.

Papp László polgármester Debrecen kulturális élete zászlóshajójának nevezte a múzeumot. Felidézte, hogy az 1923. szeptember 23-án megtartott alapkőletétel országos eseménnyé vált, abban az időben ugyanis kevés kulturális beruházás zajlott az országban.

Déri Frigyes támogatása nemcsak a gyűjteménye odaajándékozására terjedt ki, a múzeum felépítésére is jelentős összeget különített el. Sajnos a helyszín kijelölése elhúzódott, és eközben az építkezésre szánt pénz elértéktelenedett, így végül Debrecen városa vállalta magára a múzeum felépítését - idézték fel a tájékoztatón.

Magyarország akkori legkorszerűbb múzeuma végül 1930. május 25-én nyílt meg, Déri Frigyes már nem érte meg az avatást, álmai mégis valóra váltak, mivel nagyszerű gyűjteménye Debrecen kulturális életének szerves részévé vált.

Papp László utalt arra, hogy ma már országos, sőt nemzetközi érdeklődés van a Déri múzeum gyűjteménye iránt.
Az egyik legfontosabb értéknek nevezte Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját, amely immár "örök időkre" Debrecenben látható, de - mint mondta - az elmúlt években megtekinthették az érdeklődők Bocskai fejedelem jogarát, Románia aranykincseit, ez év nyarától pedig a Cívisek világa című új helytörténeti kiállítás nyújt új élményeket a látogatóknak.

Papp László a centenárium alkalmából a múzeum egykori igazgatója, Sőregi János hagyatékából előkerült levelezését adta át Angi János jelenlegi múzeumigazgatónak. A kordokumentumok kapcsán Angi János felidézte, hogy Sőregi János, aki a második világháború idején volt az intézmény vezetője, értékes műkincseket mentett meg a hat alkalommal is bombázott épületből.

Novák Ádám történész-muzeológus a sajtótájékoztatón jelezte: a Cívisek világa állandóan változó kiállítás, újabb és újabb elemekkel bővül.

Novemberben például Debrecen és az Erdélyi Fejedelemség pénzeit bemutató érmefalat adnak át, könyv készül a múzeum numizmatikai gyűjteményéből, bemutatják a cívis ötvösséget, Az én mesém című meseillusztrációs kiállítást, Egy az Úr, egy a hit címmel pedig a Debreceni Református Egyházmegye és a debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye gyűjteményes anyagából rendeznek kiállítást - hangzott el az eseményen.

Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események

Tanévnyitó szenátusi ülés

MTI

Szerző
Hasonló cikkek