Debrecen
2021-01-30

Jelölt lett a Csokonai Színház előadása

Február 4-től lehet szavazni a Highlights of Hungary jelöltjeire, így a Csokonai Színház Hamlet előadására a non-profit kezdeményezés honlapján.

A Highlights of Hungary 10 nagykövet segítségével évente jelöli ki a legkiválóbbnak tartott 55 kreatív teljesítményt, a leginspirálóbb történeteket, majd a nagykövetek és a közönség díjazza azokat, szavazás útján. A Highlights of Hungary 2013 óta az első és egyetlen olyan hazai kreatív gyűjtés, amely szakmai alapokon, ám kategóriák nélkül, egy platformon mutatja be a hazai sikereket.

A Hamlet alkotói reménykedtek a jelölésben, hisz tudták, hogy a Highlights of Hungary csapatának néhány tagja megnézte az egyik szeptemberi előadást. Gelányi Bence azt is elmesélte, hogy az előadás után beszélgettek is a nagykövetekkel, de az azóta eltelt időben, a próbák miatt el is feledkezett arról, hogy a produkció bekerülhet a jelöltek listájára. „2016-ban hallottam először a Highlights of Hungary-ről, azóta minden évben átfutottam a jelöltek listáját. Azt gondolom, minden alkalommal kiemelkedő teljesítmények kerülnek be az 55 jelölt közé. Hatalmas megtisztelésnek érzem, hogy idén mi is benne lehetünk”– mondta a színész.

Adorján Beáta, a produkció dramaturgja örömmel fogadta a Hamlet okozta újszerű kihívásokat, sőt, amikor először látogattak el a stadionba, hogy megnézzék, hogyan működhetne egy színházi előadás helyszíneként, megfogadta, talán egy meccsre is elmegy majd. „Izgalmas volt terepszemlére menni Éry Franciskával, a rendezővel. Egészen más szemmel néztünk a stadionra, mondhatni egyfajta Hamlet-szemüvegen keresztül. Lenyűgöztek az épület gigantikus méretei, kezdtem fogékonnyá válni az architektúra adta lehetőségekre.”

Az előadás egyik legnagyobb kihívása Adorján Beáta szerint az, hogy a színészek többnyire üvegfalak mögött játszanak, a nézők pedig pár méteres távolságból egy fejhallgatón keresztül hallják őket. „Azt is fel kellett mérni, hogy egy ilyen játékforma milyen mennyiségű szöveget bír el és milyen formában. Térspecifikus előadáshoz tehát ahhoz alkalmazkodó szövegkönyv szükséges, a mi előadásunké viszont még így is viszonylag klasszikusnak mondható, hiszen néhány történetszál és ezzel együtt egyes mellékszereplők kihúzásánál nagyobb beavatkozások nem történtek.” Arra a kérdésre, hogy bármiféle újítás, innováció létrejöhet-e a színházi életben olyan jellegű külső nyomásra, mint például a járvány, úgy válaszolt, hogy nem szükséges külső tényező ahhoz, hogy egy színház kísérletezzen. „Nyilván nem árt, ha egy alkotó reflektál a hétköznapi valóságra, illetve használja azt a munkájához. Úgy gondolom, hogy egy művész felelőssége és feladata is rávilágítani aktuális helyzetekre. Egy kőszínházban talán nehezebb kísérletezni: rengeteg tényezőt kell figyelembe venni, és ezeknek megfelelni. Viszont nálunk, a Csokonai Színházban szerencsére folyamatosan igény és hajlandóság is van a kísérletezésre. Gemza Péter nagyon jó érzékkel szokott alkotókat egy-egy ilyen projektre összehozni. A Hamlet alkotócsapata egy ilyen szerencsés találkozás eredménye is többek között”– avat be a műhelymunka részleteibe a dramaturg.

Gelányi Bence is a térspecifikusságot tartja a Hamlet fő erősségének. „A másik erős technikai elem pedig az, hogy a nézők fülhallgatóval hallják azt, amit a színészek mondanak. Ez először ijesztőnek tűnt, hiszen pont azt a közelséget, illetve intimitást veszti el a játék, ami sokszor egy előadás lelkét adja. Szerencsére nem így lett, hiszen bár távol vagyunk a nézőktől, mégis olyan, mintha a fülükbe suttognánk a szöveget. Mintha akváriumban lennénk: nem látjuk/halljuk a nézők reakcióit – néha egymást is csak egy hangfalon keresztül –, így teljesen magunkra és a formára kell hagyatkoznunk. A formanyelvi elemeket nem volt könnyű megtalálni és megszokni. Szerencsére a rendező, Éry Franciska erős koncepcióval és ötletekkel állt elénk. Rendkívül jó csapat jött össze minden tekintetben. Nyitott és kreatív munkafolyamat volt, amiben egy színész lubickolhat a rábízott szerepben. A tér és a forma rám rendkívül inspirálóan hatott.”

A Csokonai Színház csapata értelemszerűen szeretne jól szerepelni a szavazáson. Mi pedig segíthetünk nekik azzal, hogy február 4-től rájuk voksolunk. Szurkoljunk együtt a debreceni Hamletnek, a színészeknek és az alkotócsapatnak és a Nagyerdei Stadionnak azzal, hogy mi is szavazunk a Highlights of Hungary oldalán!

Hamlet fotók: Derencsényi István

 

Megugrott a kereslet a Hajdú-Bihar megyek ingatlanok iránt

Fellendülést hozott a siófoki magánszálláshelyeken a járványhelyzet

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek