Debrecen
2023-06-29

Szúnyoggyérítés Debrecenben: idén is a megelőzés a cél

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata folyamatosan figyeli a cívisváros szúnyoghelyzetét, és a prevenció jegyében 2023-ban földi kémiai szúnyoggyérítést alkalmaz.

A földi kémiai szúnyoggyérítés a Tócó mentén 2023. július 1-jén – szombaton –, a napnyugta utáni órákban történik. Kedvezőtlen időjárás (eső, szél) esetén a pótnap 2023. július 2. – vasárnap –, szintén a napnyugta utáni órákban. Az alkalmazandó készítmény (deltametrin) a kijuttatott csekély mennyiségben – 0,6 liter/hektár – kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A kezelést egészségügyi gázmester végzi. A szúnyoggyérítés az alábbi területeket érinti:

• Úrrétje városrész (a Bognár Rezső utcától a Vezér utcáig) a Szalay Sándor és a Fejedelem utcák vonalával bezárólag

• Vezér utcai lakótelep (a Vezér utcától az Illyés Gyula utcáig) az Ormós Lajos utcával bezárólag

 • Tessedik-Akadémia utcai lakóövezet a Barta János utca vonalával bezárólag, • Liget I. és II. lakópark (a Lipták András utca és a Bán Imre utcai rész is)

 • Görömbei András utca

• Hatvan utcai kert (Bartók B. és Kishegyesi út között) a vasúti síntől a Szotyori utcával bezárólag

• Nagysándor-telep a Pósa utcával bezárólag

 • Fészek lakópark a Nádsíp és Kantár utcákkal bezárólag

 • Lóskúti utca környéke a Csillagfürt utcától a Kishegyesi útig

 • Tócóvölgyi lakótelep

Önkormányzatunk felhívja a lakosok figyelmét, hogy elővigyázatosságból az alábbi intézkedéseket tegyék meg: – A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni.

– A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.

– A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.

– A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad! A szer a levegőben terjed, ezért az óvintézkedések a gyérítéssel szomszédos utcákban is javasoltak.

–Az eredményes védekezésben az önkormányzat számít az állampolgárok együttműködésére is, a kertekben kialakuló tenyészőhelyek száma ugyanis a lakosság által csökkenthető. A rovarok elleni védekezés leghatékonyabb eszköze az esővízgyűjtő hordók és kerti medencék lefedése, valamint a kertek karbantartása, a rendszeres fűnyírás és kaszálás. Ezeket a hatékonyság növelése érdekében érdemes alkalmazni.

Kitüntették a kiváló klinikai dolgozókat

Az emlékek varázsa: A tetoválások személyes szignifikanciája

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek