Debrecen
2023-06-23

Új tározó épül a Tócó mellett a CIVAQUA program keretében a Vezér úton

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, 15,748 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós és hazai támogatásból zajlik a CIVAQUA program első ütemének megvalósítása Debrecenben. A projekt célja a Debrecentől nyugatra fekvő Tócó vízfolyás felső szakaszának revitalizációja, új életre keltése. A fejlesztés részeként egy csaknem 26 ezer köbméter térfogatú tározó épül Debrecenben, a Vezér út térségben – hangzott el a mai sajtónyilvános eseményen Debrecenben.

Debrecen és környéke vízhiányának mérséklésére, illetve a vizek térségben tartására irányuló törekvések évtizedekre nyúlnak vissza. Ennek egyik legjelentősebb állomása a Keleti-főcsatorna megépítése volt (átadása: 1956. július 14.), amely a Tisza vizét, ha nem is Debrecenbe, de elérhető közelségbe (18-20 km) hozta. Ennek a távolságnak a leküzdésére indult el a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer (HTVR) kiépítése a ’70-es évek elején, de a beruházást gazdasági okok miatt a ’80-as években leállították. Az elmaradt műszaki beavatkozásokból fakadó hátrányok felszámolását célozza a CIVAQUA program. Ez egy olyan térségi fejlesztést jelent, amely egyszerre biztosítja a vízgazdálkodás és a természetvédelem igényeinek kielégítését.

A mostani projekt keretében a Tócó mellett megépül egy úgynevezett körtöltéses kialakítású tározó a Vezér úton. A tározó területe 1,6 ha, a vízfelület kiterjedése 1,5 ha lesz. A tározótérfogat maximális értéke 25 755 m3, a vízmélység átlagosan másfél méter körül alakul. A tározó elsődleges funkciója, hogy jelentős csapadéktevékenység esetén a Tócón érkező nagyobb vízhozamokat, belvízhullámokat, amelyek az alsóbb szakaszokon gondot okoznának, visszatartsa. Mindemellett aszályos időszakban tartalék vízbázist jelent, valamint ökológiai, szociális és jóléti célokat is szolgál majd. A Vezér úti tározóba a víz egy a Tócón megépülő duzzasztó műtárgynak köszönhetően, gravitációsan jut be, a szintén a projekt keretében megépülő beeresztő műtárgyon keresztül. Ez a tározó ÉK-i sarkán létesül. A tározó DK-i sarkán pedig egy vízleeresztő műtárgy készül, amelyen keresztül a tározó vizét a Tócóba vissza lehet engedni. A tározó kivitelezési munkái 2022-ben kezdődtek meg. A töltésnek a Vezér úttal párhuzamos, déli oldala nem készült még el, illetve hátra van még a tározó beeresztő és leeresztő műtárgyának kivitelezése.

A CIVAQUA-Tócó projekt kivitelezési munkái több helyszínen zajlanak párhuzamosan. A rendszert kiszolgáló HTVR szivattyútelepen új szivattyút építenek be a teljesítménynövelés érdekében. Az a mintegy 15 km-es vezetékrendszer, amely a vizet a szivattyúteleptől a Tócó forrásvidékére vezeti, mára csaknem teljesen elkészült. A Bodaszőlő közelében, a térségi magas ponton megépülő háromezer köbméteres kiegyenlítő tározó kivitelezési munkálatai májusban megkezdődtek. A Tócó mentén a víz visszatartásához szükséges 14 duzzasztóműtárgy és 4 fenéklépcső építése folyamatban van, már 10 helyszínen zajlanak a munkálatok.

A projektet a Széchenyi 2020 program keretében az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg, a Debreceni Önkormányzattal együttműködve. A kivitelező a hajdúszoboszlói AQUA-GENERAL Kft. A projekt fizikai befejezésének tervezett határideje: 2023. november 30.

 

Ösztöndíjas alkotók, ösztöndíjas tehetségek

Arra törekszik, hogy minél kevesebb sérültünk legyen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek