Debrecen
2023-06-07

DEBRECENI ÜNNEPI KÖNYVHÉT

PROGRAMOK

2023.06.07. szerda

17.00 Rácz Zoltán: Mintha – Az építészet tudatalattija

Helyszín: Csapó utca, Olvasóliget

Beszélgetőtárs: Dezső Zsigmond statikus

“A két kötet tematikusan igencsak szerteágazó, műfajilag is sokarcú, gondolati motívumai által mégis szorosan egymásba kapcsolódó esszék fűzére. Az esszék többnyire alkalmi építészeti előadások írott szövegei, de felvételt nyertek a kötetbe újságcikkek, könyv-részletek és még nem publikált feljegyzések is. Az időben széttagolt írásokat fejezetekbe rendezte a szerző, a fejezetekkel pedig logikusan szép, ugyanakkor önmagában is jelentéshordozó kötetkompozíciót hozott létre. A fejezetek sorrendje a térbeli közelítés és a személyesség-fok erősödésének elvén nyugszik: a szülőföldnek érzett természeti táj építészet-és településtörténeti elbeszéléseitől, a szülőváros, Debrecen szubjektív helytörténeti és építészetkritikai szempontú elbeszélésén át vezeti az olvasót a narratív kompozíció a személyes építészeti ars poetica megfogalmazását is jelentő építészetelméleti eszmefuttatásokig, illetőleg a mesterként tisztelt két építész Makovecz és Csete portréjáig, majd juttatja el az erős érzelmi töltésű építészeti élmények reflexiójához.”

19.00 A szépíró olvas – irodalmi beszélgetéssorozat Dimény H. Árpád

Helyszín: Debreceni Irodalom Háza – udvar (Debrecen, Péterfia u. 28.)

Esőhelyszín: Déri Múzeum – Díszterem (Debrecen, Déri tér 1.)

A Debreceni Ünnepi Könyvhét nulladik napján Dimény H. Árpád költővel, a 2022. évi Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny Térey-díjasával Kovács Gergely középiskolai tanár, kritikus beszélget

2023.06.08. csütörtök

10.00 Hordozós zenebölcsi foglalkozás a Cserkó zenebölcsivel és Debreceni Hordozós Klubbal

Helyszín: Csapó utca, Olvasóliget

A foglalkozás alatt különböző hordozási eszközöket próbálhatsz ki Kiss Anikó Okleveles Hordozási Tanácsadó segítségével és egy vidám zenés programon vehettek részt babáitokkal Ligetiné Csendom Erika néptáncpedagógus szervezésében. Az esemény ingyenes, ajánlott életkor: pár hetes kortól 3 éves korig.

11.30 Jógakaland gyermekjóga hangszerekkel

Helyszín: Csapó utca, Olvasóliget

A foglalkozás alatt a gyermekek meséken keresztül és játékosan tanulják meg a jóga alapjait, illetve hangterápiás eszközökkel is megismerkedhetnek. Ajánlott életkor: 5 éves kortól. A programra óvodás/ kisiskolás csoportok jelentkezését is várjuk a debrecenipagony@gmail.com e-mail-címen

Foglalkozásvezető: Magyarné Szabó Júlia jógaoktató

13.00 200 éve született Petőfi Sándor – gyerekfoglalkozás

Helyszín: Csapó utca, Olvasóliget

14.00 200 éve született Petőfi Sándor – gyerekfoglalkozás

Helyszín: Csapó utca, Olvasóliget

17.00 Ünnepélyes megnyitó

Helyszín: Csapó utca, színpad

A Debreceni Ünnepi Könyvhetet megnyitja: Terék Anna költő

Terék Anna Sziveri János- és Füst Milán-díjas költő, drámaíró, a kortárs magyar költészet kiemelkedő képviselője. A vajdasági születésű alkotó pszichológia szakon végzett Budapesten, ami külön színt ad a költészetének. Gyerekkorának keserű alapélménye a délszláv háború, amelynek emlékeit, hatásait irodalmi alkotásaiban is megjeleníti.

Megjelent kötetei: Vajdasági lakodalom, Duna utca, Halott nők, Háttal a napnak

Közreműködik a MH 5. Bocskai István Lövészdandár Debrecen Helyőrségi Zenekara

18.00 Pódiumbeszélgetés Terék Anna költővel

Beszélgetőtárs: Szirák Péter

Helyszín: MODEM (Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.)

Esőhelyszín a Csapó utcai programok esetében a Libri Fórum könyvesbolt.

A Csapó utcai színpad a Fórum bevásárlóközpont és a Roncsbár között felállított Méliusz mobil könyvtár színpada, az Olvasóliget a Csapó utca 22. előtt kialakított helyszín.

Információ a helyszínen a Csapó utca 22. előtti Méliusz standnál kérhető a szervezőktől, továbbá a Debreceni Ünnepi Könyvhét és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Facebook-oldalán, a Debreceni Ünnepi Könyvhét Facebook-eseményénél és a www.meliusz.hu oldalon.

 

A programokra a belépés díjtalan!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

kép: Debreceni Ünnepi Könyvhét Facebook eseménye

 

Már olvasható a friss Egyetemi Élet

THE-rangsor: élen a fenntarthatóságban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek