Debrecen
2021-01-30

Gazdasági válságkezelés Debrecenben - Értékelt a polgármester

Papp László polgármester Facebook oldalán foglalta össze, a koronavírus-járvány gazdásági hatásainak debreceni kezelését. Kiemelte a 2021-es esztendő három legfontosabb szempontját és kitért a Momentum képviselőjének javaslatára is.

A polgármester összefoglalója:

A vidéki városok közül Debrecen fordítja a legnagyobb városi költségvetési összeget válságkezelésre. 2021-ben az iparűzési adó felére csökkentésének köszönhetően 3,7 milliárd forint marad a debreceni vállalkozásoknál.

A debreceni válságkezelés általános jellegű és nem csak néhány kijelölt gazdasági ágazatra vonatkozik.

A város sikeres gazdaságfejlesztési programjával új munkahelyek százait hoztuk létre a válság idején is. Épül a Sensirion új gyára, elkezdődtek a Semcorp gyárának munkálatai, megkezdte működését a Vitesco és a Deufol helyi gyára, jól halad a BHS logisztikai központjának beruházása.

A kormány döntése értelmében városunkban épül meg Magyarország vakcinagyára.

A város gazdaságfejlesztési szervezetének, az EDC-nek a közreműködésével a debreceni kis- és középvállalkozások százai tudtak sikeresen pályázni EU-s fejlesztési forrásokra.

A Debrecen Városi Tőkealap segítségével támogatjuk a fejlődőképes helyi vállalkozások beruházásait.

230 - az önkormányzattal vagy a Cívis Házzal szerződéses kapcsolatban álló - bérlő számára biztosítottunk 50, illetve a 90 százalékos bérletidíj-kedvezményt, ezáltal több százmillió forint marad a cégeknél, segítve működésüket.

Az érintett bérlők jelentős része a vendéglátóiparban tevékenykedik, így ezen vállalkozásokat az önkormányzat bérleti díj- és iparűzési adókedvezménnyel támogatja.

A díjkedvezményben részesülők számára adott bérletidíj-kedvezmény 2021-ben esedékes 50 százalékos mértékű visszatérítési kötelezettségétől a Cívis Ház eltekint.

Az elsők között, még 2020 tavaszán létrehoztuk a Debrecen Városi Segélyalap elnevezésű támogatási rendszert. Az országban elsőként Debrecen biztosít november óta anyagi támogatást a városi segélyalapból, azoknak akik igazoltan átestek koronavírus-fertőzésen és emiatt keresőképtelenné váltak vagy táppénzre voltak jogosultak.

Úgy módosítottuk a lakásrendeletet, hogy azokat a 2021. június 30. napja előtt lejáró bérleti szerződéseket, amelyek már nem lennének meghosszabbíthatóak, idén június 30-ig meghosszabbítsa a Cívis Ház, annak érdekében, hogy a veszélyhelyzet idején ne váljon családok lakhatása bizonytalanná.

Mándi László, a Momentum képviselője láthatóan nincs tisztában a debreceni helyzettel, ami elgondolkodtató egy önkormányzati képviselő esetében. Egyben azonban igaza van. A Momentumos képviselők által tavasszal megfogalmazott “javaslatokból” semmi nem valósult meg. Mert színvonaltalan, megvalósíthatatlan elképzelések voltak. Az “adjunk 100.000 forintot mindenkinek, aki a koronavírus-válság miatt bajban van”, legalább annyira irreális javaslat, mint a Momentum elnöke által megfogalmazott ötlet, miszerint az állam fizessen mindenkinek 100.000 forintot, aki beoltatja magát.

A debreceni gazdaság erősítése áll hosszú ideje várospolitikánk középpontjában. Ez iránti elkötelezettségünket a válság idején is megtartottuk. 2020-ban és 2021-ben több milliárd forintnyi debreceni forrás segíti a helyi vállalkozásokat, amely mellett biztosítani kell a város működőképességét és további dinamikus fejlődését.

Ezen három szempont fogja meghatározni a 2021-es esztendőt :

~Partnerség, stabilitás, fejlődés~

Ismét jó kezdésből született vereség

Teljesen természetes, hogy tőlem is várják a találatokat

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek