Debrecen
2023-06-05

Elindult a 2023-as járdafelújítási program Debrecenben

Újabb helyszíneken végeztet járdafelújításokat ebben az esztendőben is Debrecen önkormányzata. A Hortobágy utcán zajló munkálatokról sajtótájékoztató keretében számolt be Papp Viktor, a debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője és Papp Csaba, a terület önkormányzati képviselője 2023. június 5-én.

Amint azt Papp Viktor elmondta, Debrecen számára kiemelt fontosságú a közlekedésfejlesztési program, melyet jelentős csomópont-átépítések, nagyfelületű útmegújítások, útépítések, úttervezések jellemeznek. Az ehhez a programhoz is illeszkedő idei járdafelújítási munka május 31-én kezdődött el az Újkert utcán, majd más helyszíneken is, s ezek közül vannak, melyek már be is fejeződtek. Debrecen összességében több száz kilométernyi járdaszakasszal rendelkezik, melyek átlagéletkora 30 és 50 év között van. Időszerű tehát a járdák folyamatos megújítása, s mint ahogyan az az elmúlt esztendőkben is összesen több százmillió forintos ráfordítással, több száz helyszínen történt, ez a munka idén is folytatódik. 2023-ban bruttó 150 millió forint áll rendelkezésre erre a célra a város költségvetésében, s összesen 51 helyszínen – melyeket az önkormányzati képviselők polgárokkal folytatott párbeszéde, a lakossági jelzések, igények alapján jelöltek ki – végeznek járdarekonstrukciót. A gyalogosközlekedés biztonságossá tétele érdekében e program keretében a Hortobágy utca 1. és 3., valamint 3. és 7. számú épületek között – a parkolók felőli oldalon – is megújul a járda. Itt nagy felületen – több mint 500 négyzetméteren – újul most meg a járda, de vannak olyan helyszínek is, ahol a szükséges javítás néhány négyzetmétert érint. Papp Viktor említést tett arról is, hogy a járdafelújítási munkával párhuzamosan e hónap elejétől közterületi lépcsőfelújítási program is zajlik a városban.

Papp Csaba, a terület önkormányzati képviselője örömének adott hangot annak kapcsán, hogy az utóbbi éveket figyelembe véve nem először lehet hírt adni a Hortobágy utcán zajló közterületi felújítási munkákról. Ennek azért is van nagy jelentősége, mert itt viszonylag kis területen összesen több mint 300 lakás található, melyek lakóinak biztosítani kell a megfelelő teret, a megfelelő feltételeket a gyalogosközlekedéshez, a mozgáshoz. A mostani – várhatóan egy hét alatt befejeződő – beruházás keretében nem tudják majd az utcában a parkoló felőli teljes járdaszakaszt egy ütemben megújítani, de a házsor másik oldalán is több ütemben zajlott az elmúlt években a járda megújítása, térkövezése. Papp Csaba bízik abban, hogy a mostani beruházás folytatásaként jövőre a parkoló felőli teljes járdaszakasz rekonstrukciója megvalósulhat. A jelenlegi ütem kivitelezésének költsége bruttó 12,5 millió forint. A képviselő hangsúlyozta, hogy a Hortobágy utcai járdák a Libakertnek és az Újkertnek a Zöld Város Program keretében megújult területeit kötik össze egymással. Ezzel összességében több mint öt kilométernyi olyan járdaszakasz, sétány alakult ki, ahol idősek és fiatalok egyaránt biztonságosan közlekedhetnek, illetve sétálhatnak az egészségük megőrzése érdekében. Papp Csaba orvosként hangsúlyozta, hogy napi fél óra sétával megőrizhetjük, napi egy órányi sétával pedig javíthatjuk, fejleszthetjük egészségügyi állapotunkat.

Újabb rangos elismerés az Egyetemi Életnek

Deslandes távozik

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek