Debrecen
2022-12-15

A Mágnás Miska bemutatójával készül az ünnepekre a Csokonai Színház társulata

Szirmai Albert méltán népszerű operettjének bemutatóját december 16-án, pénteken 18 órától tartják a Csokonai Fórum Latinovits Zoltán termében. Gemza Péter rendezése a Mágnás Miska korábbi debreceni változatára és a Keleti Márton-filmre egyaránt támaszkodik. A főbb szerepekben Kránicz Richárd, Nagy Kíra, Vörös Edit és Laki Péter látható. Vezényel Somogyi-Tóth Dániel és Makláry László.

Szívet melengető, jól ismert melódiái és életközeli, szerethető karakterei a magyar operettirodalom egyik legtöbbet játszott darabjává tették a Mágnás Miskát. Szirmai Albert operettjét 1916-ban mutatták be először, és azóta a műfaj egyik magyar klasszikusaként tartják számon.

A debreceni Csokonai Színház társulata első zenés színházi premierjére készül új színházépületében, a Csokonai Fórumban. A rendezés a Mágnás Miska korábbi debreceni változatára és a Keleti Márton-filmre egyaránt támaszkodik. „A Keleti-változatnak kelleme van, sármja, bája. A két főszereplő nem közönséges figura, hanem okos, szerethető karakterek. A józan paraszti ész megtestesítői inkább, mintsem művi, kreált paraszti figurák. A Keleti Márton-film a sármjával fogott meg, ezzel a különleges, már-már bájos viszonyulással ezekhez a szerelmekhez, de legalább ennyire fontos szempont, hogy nem csinált idiótákat ezekből a figurákból” – mondta el a rendező, Gemza Péter, aki az egész operettet szeretné emberibbnek, természetesebbnek és egyben szórakoztatónak mutatni.

Tarr Béla

Fenntartható Debrecen Nagydíjat vehetett át a Sensirion Hungary Kft.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek