Debrecen
2022-08-10

Újabb közösségi kertek Debrecenben

A nagy sikerrel működő Vénkerti Közösségi Kert mellett újabb két helyen készült, illetve készül a Tócóskertben és az Újkertben közösségi kert.

Az erről tartott sajtótájékoztatón Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere elmondta, hogy a város vezetése kiemelten fontosnak tartja, hogy a lakótelepeken élők életkörülményeit javítsa, szebbé és otthonosabbá téve a környezetüket. Ebben jelentős szerepet játszanak a zöld szempontok, mivel Debrecen zöld város, és minél több olyan fejlesztést szeretnének végrehajtani, melyek ezt a célt szolgálják. Ezek közé tartozik a közösségi kertek létesítése is. 

A Vénkertben 2020 óta működik Debrecenben Közösségi Kert, mely 2021-ben elnyerte Magyarország legszebb közösségi konyhakertje címet is. Egyrészt ennek a sikernek a hatására, illetve a Tócóskert önkormányzati képviselője, Varga András és Pósán László, országgyűlési képviselő kezdeményezésére hozták létre a Tócóskerti Közösségi Kertet, ahol 14 magaságyás található, melyeket összesen 28 család és magánszemély tud majd kertészkedésre használni. 

A hamarosan elkészülő Újkerti Közösségi Kertben pedig 12 magaságyás áll majd rendelkezésre, ezt 24 család és magánszemély tudja majd használni. 

Pósán László, országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy Debrecen valóban zöld város, ezt a mostani kezdeményezés is jól mutatja. Az embereket mindez újabb természetközeli élményekkel tudja gazdagítani, és közösségteremtő ereje is van. Hozzátette, hogy mostantól a lakótelepeken élők számára is lesz lehetőség arra, hogy összetartó kertbarát közösségek alakuljanak ki, illetve, hogy aki valóban bio-ételeket szeretne fogyasztani, a közösségi kertben megtalálja erre a módot. 

Varga András, önkormányzati képviselő elmondta, hogy a parcellák műveléséhez öntözővíz áll majd a kertészkedők rendelkezésére, és mindenki biztonságban tudhatja majd a terményeit, hiszen a terület kerítéssel van körülvéve. A szerszámoskamrában pedig minden itt kertészkedő elhelyezheti majd a műveléshez használt kerti eszközeit. A képviselő hozzátette még, hogy a kertben az egyéni parcellákon kívül 4, fűszernövények termesztésére alkalmas magaságyás is helyet kapott, ezeket közösen vehetik majd igénybe a kertészkedők. 

A parcellákra a családoknak és magánszemélyeknek pályázatot kell benyújtaniuk, amit a www.kozossegikert.debrecen.hu internetes oldalon tudnak megtenni 2022. augusztus 19-én 12.00 óráig. A jelentkezés egy szezonra szól, mely a tócóskerti és újkerti két közösségi kert esetében 2023 végéig tart. A nyertes pályázóknak évi 4000 forintot kell majd fizetniük, s ezzel válnak jogosulttá a parcellák művelésére.  Az így begyűlt összegből a közösségi kert közös kiadásait fedezik majd. 

Féltékenység miatt bántalmazta élettársát

Átmenetileg zsákutca lesz a debreceni Pásti utca

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek