Debrecen
2023-10-08

Megkezdődött a Tócó józsai szakaszának revitalizációja!

Gőzerővel halad a Civaqua-program, melynek egy fontos helyszíne Józsa.

A településrészen már 2019-ben megkezdődött a Tócó menti területek kezelése egy nagy volumenű véderdősítéssel a vízfolyás keleti oldalán, ahol erdészeti módszerrel nem kevesebb, mint 16 ezer (!) darab őshonos fajú facsemetét ültettek el. A cél egy keményfás (tölgy-kőris-szil fajokból álló) ligeterdő kialakítása, mely rekreációs, kikapcsolódási lehetőséget nyújt majd a lakosoknak, javítja a levegőminőséget és a mikroklímát, élőhelyet teremt számos fajnak, ezzel javítva a biodiverzitást.  A fásítási folyamat 2022-ben a Tócó nyugati oldalán folytatódott őshonos kertészeti facsemeték elültetésével. A facsemeték helyének kijelölése során a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület szakemberit is bevonták. Ezek a fák otthont fognak biztosítani a denevéreknek, énekesmadaraknak, védett rovarfajoknak, ezzel növelve a biodiverzitást.

Idén szeptemberre a revitalizáció újabb szakaszába ért, elindult a Tócó-vízfolyás eredeti, természetes medrének a helyreállítása. A mederrehabilitáció során a Tócó medrét kiszélesítik, öblöket hoznak létre, így pedig egy 5000 négyzetméteres új vízfelületet alakítanak ki.

A revitalizáció egyik fontos eleme, hogy denevérodúkat és egy 24 „lakásos” fecskehotelt is kihelyeznek, ezzel segítve a szúnyogok természetes ellenségeit.

futureofdebrecen.hu 

Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek