Debrecen
2022-05-06

Debreceni Tűzoltónap

Duplán jubilál idén a Debreceni Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a debreceni tűzoltók.

145 éve annak, hogy megalakult a Debreceni Önkéntes Tűzoltó Egylet valamint már 100 éve annak, hogy hivatásos formában működik a tűzoltóság. Így a Szent Flórián napi ünnepség sorozatnak Debrecen adott otthont. Kedd reggel a tűzoltók és a társszervek vezetői megkoszorúzták a tűzoltólaktanya névadójának, dr. vitéz Roncsik Dezső posztumusz tűzoltó ezredes mellszobrát. Ezt követően emlékezve a régi református tűzoltó diákokra, a Debreceni Hittudományi Egyetem Református Kollégiumának dísztermében tartották meg a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ünnepélyes állománygyűlését.

Dr. Fekete Károly püspök, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntő beszédében arról szólt, hogy a tűzoltók a megsemmisülés feltartoztatói, az élet megmentői. A püspök büszkén idézte fel, hogy dr. vitéz Roncsik Dezső posztumusz tűzoltó ezredes egykor a kollégium diákja volt. Így az ő kéziratának másolatát adta át a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának. Az igazgató beszédében, a tűzoltók családjáról is szólt, hogy milyen fontos, hogy bajtársai mögött kiegyensúlyozott háttér álljon.

Debrecen város polgármestere is köszöntötte a tűzoltókat, felelevenítette a város nagy tűzvészeit és azt, hogy Debrecen újra és újra feltámadt hamvaiból, mint jelképe a főnixmadár.

A környező települések polgármestereinek köszönhetően elismerésben részesültek a megye kiemelkedő munkát végző tűzoltói, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Tűzoltószövetség az önkéntes szervezetek vezetőit is elismerte.

A nap bemutatókkal zárult a Debreceni Nagytemplom előtti téren. Magasból mentési bemutató, roncsvágás, tűzoltási bemutató és sok más várta azokat, akik kilátogattak kedden délután a Kossuth térre.

 

Fotó: Antal Ferenc tű. százados

Idegenben az első bajnoki győzelemért

Elkezdődött a város „Babamama-csomagjainak” átadása

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek