Debrecen
2022-05-05

Megnyitották a Vénkerti Közösségi Kertet a kertészek előtt

Debrecen első közösségi kertjét, a Vénkerti Közösségi Kertet 2020-ban adták át a kerthasználók részére a Sinai Miklós utcai parkban. A kertben 14 kiemelt ágyásban, összesen 28 parcella található, ezáltal minden évben 28 lakos kap lehetőséget a kertészkedésre.

Mindegyik kertész számára 4,5 m² terület áll rendelkezésre, ahol haszon- és fűszernövényeket, valamint dísznövényeket egyaránt termesztenek. A 28 parcellából az idei évben 6 hely üresedett meg, melyre Debrecen városa pályázati lehetőséget hirdetett meg a vénkerti lakosok számára. Egy háztartásból egy pályázatot lehetett beadni, ezzel biztosítva, hogy minél több háztartásnak lehetősége legyen a részvételre.
A 28 parcellából az idei évben 14 hely az előző évi kertészek számára került átadásra, 8 fő pedig a Zöldterületi Osztály által vezetett várólistáról került be a kerthasználók közé.


Barcsa Lajos alpolgármester a közösségi kert megnyitóján elmondta, hogy a kertnek közösségformáló ereje is van, ami azt bizonyítja, hogy a lakótelepeken is lehet közösséget építeni. Hozzátette, ezen felbuzdulva már döntöttek arról, hogy további két helyen szeretnének ilyen típusú közösségi kertet építeni, az egyiket a Tócós-, a másikat pedig az Újkertbe.
A kertészek az ökológiai gazdálkodás jegyében nem alkalmaznak semmilyen vegyszert vagy műtrágyát, kizárólag ökológiai megoldásokat alkalmazhatnak a növényvédelemre és a tápanyag utánpótlására és a kihelyezett komposztálóknak köszönhetően a keletkező zöldhulladékot is hasznosítani tudják. Emellett különös hangsúlyt fektetnek a tudatos öntözésre, a talajjavítás pedig komposzttal és egyéb szerves trágyával történik.

A közösségi kertben madáretetőt is kihelyeztek, a helyben keletkező szerves hulladékot pedig komposztálják és felhasználják.
A Vénkerti Közösségi Kertet, 2020-ban országos díjra jelölték a „Legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei programban. 2021-ben pedig el is nyerte az országos díjat közösségi kategóriában.

Együtt, elkötelezetten a békéért

Idegenben az első bajnoki győzelemért

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek