Debrecen
2022-03-30

Megújul az Aranybika

Tervpályázatot ír ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC), ezáltal rövidesen megújulhat az Aranybika épülettömbje. A program a debreceniek bevonásával zajlik majd, a bírálóbizottság tagja lesz Debrecen polgármester és a város főépítésze is.

Az erről tartott sajtótájékoztatón Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke ismertette, hogy egy nyilvános építészeti tervpályázatot hirdetnek annak céljából, hogy mindenki, akit építészeti szempontból érdekel a pályázat jelentkezhessen a saját terveivel, és többféle projektet láthassanak arról, hogyan szeretnék megújítani az Aranybika tömböt.

Amikor a Mathias Corvinus Collegium úgy döntött, hogy megvásárolja az épületegyüttest és elkezdtek a többi elem tulajdonosával, azaz Debrecen városával tárgyalni a lehetőségekről, akkor azt szerették volna, hogy az építészeti emlék újuljon meg  és ne csak egy szállodafejlesztési projektként tekintsünk rá, hanem a tudás és a tehetséges debreceni gyerekek oktatását szolgáló fellegvár épülete is legyen belőle.

A reális becslések szerint a jövő év elejére várhatóak az engedélyes tervek, ezt követően indulhat meg az építkezés, amely során először a szocializmusban épület épületszárny elbontása történik meg, ennek helyére építenek fel egy az MCC diákjai és szakmai tevékenységének helyéül szolgáló épületet. Ezt követően a képzések átköltöznek az új helyükre, ezután kezdődhet a Hajós Alfréd tervei alapján épült klasszikus épületszárny műemléki rekonstrukció, amely a felújítás után visszakaphatja eredetileg betöltött szálloda funkcióját. Ennek a komplex tervezési programnak a lebonyolítása után meg kell teremteni az épület kapcsolatát a Víg mozival, az épület mögött található parkkal, a török fürdővel és a Bartók teremmel is.

Papp László, Debrecen polgármestere az eseményen elmondta, hogy a város egyértelműen támogatja az MCC jövőbeni terveit és programjait. A fejlesztések és elképzelések pedig Debrecen számára is kiemelten fontosak, az Aranybika ugyanis a város egyik ikonikus épülete. A létesítmény esetében elmondható, hogy nem csak egy szállodai funkciót tölt be, hanem a város tulajdonában lévő épületegységeken keresztül a jövőbeni sorsáról egyértelműen kijelenthető, hogy az Aranybika mindig is része volt és része lesz a debreceni identitásnak. Egyetértve az MCC törekvésével és a miniszterhelyettes szándékával, hogy a tervpályázatot szélesre kell tárni a résztvevők előtt, és megismerni különböző megoldási lehetőségeket melyek közül majd ki tudják választani a legjobbat. Bízik abban, hogy a mai magyar építészet rendelkezik azzal a tudással, hogy megtalálják azt a megoldást, amely illeszkedik az Aranybika jelenlegi épületéhez és beleillik a történelmi belváros arculatába.

A források mind a tervezésre és kivitelezésre is rendelkezésre állnak a Mathias Corvinus Collegiumnál, pontos összeget azonban csak akkor lehet mondani, amikor a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési ajánlatok beérkeznek. Nagyjából jelenleg 15-20 milliárd forint közötti összegről beszélhetünk, hangsúlyozta Orbán Balázs.

 

Beszélgetés Kopasz Bélával és feleségével Babával

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek