Debrecen
2022-03-11

Kulturális diplomáciai együttműködési megállapodás

A Külügyi és Külgazdasági Intézet és Debrecen Önkormányzata kulturális diplomáciai együttműködési megállapodást kötött.

Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláíráson Puskás István, Debrecen alpolgármestere elmondta, hogy a megállapodás lényege, hogy egy olyan formalizált kapcsolatot alakítsanak ki a kulturális diplomácia terén, amelyben a debreceni kultúra szereplői megmutathatják magukat a külföldi kulturális intézetekben is.

,,Azért vagyunk itt most együtt, hogy igazából már a covid előtt elindult kezdeményezésnek szó szerint pontot tegyünk a végére. Arról van szó, hogy 2020-ban a Külügyminisztérium és Debrecen megyei város önkormányzata, úgy döntött, hogy a korábbi jó gyakorlatok és együttműködések mentén kialakít egy formalizált kapcsolatot a kulturális diplomácia területén.” – emelte ki Puskás István

A közös munka célja, hogy a magyar kultúrát minél szélesebb körben megismertessék a nagyvilágban. Emellett, hogy Debrecen ne csak Kelet-Magyarország, hanem a Kárpát-medence keleti régiójának is regionális központja legyen mind oktatásban, gazdaságban, kultúrában és tudományban is egyaránt.

Schőberl Márton, kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár kiemelte:

,,Nekünk mindenféleképpen az egyik legfontosabb célunk a kulturális diplomáciával, hogy ne egy önmagáért adó tevékenység legyen. A mi feladatunk, hogy az adott országhoz kapcsolódó politikai és külgazdasági célokat a kulturális diplomácia eszközeivel segítsük. Nagy öröm számunkra, hogy Debrecen vezetése elkötelezett ebben és úgy gondolja, hogy a saját erőforrásaival és gondolataival is segíti a magyar kultúra külföldi megjelenítését.”

Az államtitkár hozzáfűzte, hogy bíznak abban, hogyha a külföldiek felfigyelnek Debrecen sokszínűségére, akkor ez egy jó lehetőség lesz a városnak kulturális, gazdasági és turisztikai szempontból is.

Beszélgetés Barcsa Lajos alpolgármesterrel

Kecskés Ákos

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek