Debrecen
2021-12-14

Apáca-fütyülőludak érkeztek a Debreceni Állatkertbe

Az év vége is megannyi újdonságot tartogat a Debreceni Állatkertben, ahova november 26-án három apáca-fütyülőlúd érkezett a Zürichi Állatkertből. E különleges megjelenésű, korábban sosem tartott faj képviselői – két gácsér és egy tojó – jelenleg az Afrika-röpdében kialakított téli szálláshelyén tekinthetők meg, de a tavaszi jó idő érkeztével rokonaikkal együtt ismét birtokba veszik majd a récés tavat.

Az intézmény hosszú távon szaporítani is szeretné őket, így bízik benne, hogy hamarosan további remek hírekkel szolgálhat majd a házuk tájáról.

Az apáca-fütyülőlúd (Dendrocygna viduata) érdekes módon a szubszaharai Afrikában és Dél-Amerikában egyaránt előfordul; feltehetően az ember hurcolta át magával az Atlanti-óceánon. Nevét az apácák által viselt habitushoz hasonló színezete és jellegzetes, füttyszerű hangjáról kapta. Trópusi madár, így nem vándorol. Hatalmas, akár több ezer egyedből álló kolóniákat alkot, amelyek a párzási időszakban párokra vagy kisebb csapatokra szakadnak. Fészkét a vízpartra, ritkábban fák üregébe rakja. A szülők felváltva kotlanak a tojásokon, és közösen nevelik a fiókákat, akik nyolchetes korukra válnak önállóvá.

Természetes populációi egyelőre stabilak és népesek, a betegségek, a vadászat, valamint az élőhelyvesztés veszélye miatt azonban a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A hazai állatkertek körében viszonylag ritkának számít, mivel eddig csak Budapesten és Veszprémben találkozhattunk vele.

Berki Krisztián (torna)

Decemberi szenátusi döntések

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek