Debrecen
2021-11-21

„Magyarország zöld úton jár!”

A Debreceni Egyetem nemrég átadott Learning Centerében találkoztak a zöld gondolkodású érdeklődők szerdán délelőtt. A „Magyarország zöld úton jár!” elnevezésű online konzultációt érintő témakörökről, a Kormány és Debrecen város zöld intézkedéseiről esett szó.

A találkozó során többek között megvitattuk az elektromos közlekedés témakörét, a Zöld Busz Programot, a Civaqua-programot, szó esett a napenergia-rendszerek lakossági elterjesztéséről és annak finanszírozásáról, valamint a körforgásos gazdaság, a hulladékok kérdésköréről, a hulladéktermelés visszaszorításáról.

Az illegális hulladéklerakók felszámolására a kormányzat létrehozott egy applikációt is. A Hulladékradart bárki letöltheti, és ha bárhol illegális hulladéklerakót lát, akkor azt pár kattintással bejelentheti. Ezután az illetékesek gondoskodnak a hulladék megfelelő kezeléséről. Az applikáció segítségével már 30 ezer tonnányi illegálisan lerakott hulladékról érkezett bejelentés, melynek nyomán ezt a hulladékot el is szállították. 

Steiner Attila államtitkár a találkozón a klímavédelem fontosságáról beszélt, illetve e téma kapcsán buzdította lakosságot a „Magyarország zöld úton jár!” elnevezésű online konzultáció kitöltésére.  

Az államtitkár kiemelte: a konzultáció lényege az, hogy a lakosság visszajelzései alapján az észrevételeket beépítsék az elkövetkezendő időszak kormányzati munkájába. 

Az eseményen kiemelt célként hangzott el, hogy Magyarországon minden évben ültessünk legalább 1 millió fát annak érdekében, hogy az ország erdős területeinek aránya 27%-ra növekedjen. 

Balázs Ákos alpolgármester az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón elmondta, hogy Debrecen városa a Debrecen2030 Program elfogadásával új környezetpolitikát hirdetett.

Ennek a politikának fontos része, hogy Debrecent zöld módon fejlesszük. Számos intézkedés történik jelenleg is a célok elérése érdekében, melynek kiemelt eleme a levegő minőségének javítása. Ezt többek között faültetéssel és a közösségi közlekedésben megjelenő elektromos buszokkal tervezi véghezvinni a város. Elindult a 10 000 fát Debrecenbe! elnevezésű program is, melynek kapcsán Balázs Ákos alpolgármester kiemelte, milyen hatása lesz ennek a 10 000 szakszerűen kiválasztott és elültetett fának cívisvárosban: 

A 10 000 fa naponta 40 ezer ember számára termel oxigént, éves szinten 8000 gépjármű légszennyező hatásait kompenzálja, valamint több, mint 30 hektárnyi területű árnyékot ad. Ezek a fák 10 év alatt 4500 tonna port és 38 tonna szén-dioxidot kötnek meg. 

Az esemény végén, a faültetési program keretében, 20 oszlopos korai juharfát ültettünk a Debreceni Bolyai János Általános Iskola elé. Balázs Ákos alpolgármester faültetésre buzdítva ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Debrecen város Faktalógusát. 

Az esemény üzenete: gondolkodjunk közösen és minél többen vegyünk részt a „Magyarország zöld úton jár!” elnevezésű konzultációban, mert minden debreceni véleménye számít!

Forrás:futureofdebrecen.hu

Udvardy Panna döntőbe jutott

Hatpontos találkozó vár ránk

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek