Debrecen
2021-10-05

Debrecenbe költözött a paralimpikon

Osváth Richárd romániai magyar kerekesszékes vívó, paralimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok, a tokiói paralimpia után már Debrecenbe érkezett haza. A kiváló sportoló feleségével és három gyermekével városunkat választotta új otthonául.

Osváth Richárd  Szatmárnémetiben született 1985-ben és a helyi CSS Satu Mare klub vívó-szakosztályán kezdett el sportolni. Első edzői Lengyel Éva és Filó Attila voltak. Ifjúsági válogatott volt és többször megnyerte a Balkán-bajnokságot is, 1998 és 2006 között pedig hatszor volt országos bajnok Romániában. 

Több térdsérülése volt, hétszer műtötték a sérült lábát, 2008-ban pedig jobb lába lebénult  Pályafutását több évre abbahagyta, majd úgy döntött, hogy megpróbálkozik a kerekesszékes vívással. Romániában erre nem volt lehetősége, így került Magyarországra  ahol megkapta a támogatást, igaz eleinte párhuzamosan edzett Szatmárnémetiben és Budapesten  Kijutott a 2012 -es paralimpiára, ahol az elődöntőben a kínai ellenfele 13–15-re múlta felül a kardozók egyéni versenyében.

 A bronzéremért Osváth 15–7-re győzte le a francia Damien Tokatiant  Bronzérmét egyaránt ajánlotta a román- és a magyar szövetségnek is, bár azt később elismerte, hogy szülőhazája sportági vezetőitől semmiféle gratulációt nem kapott.

2013-ban Budapesten rendezték a vívó-világbajnokságot és a kerekesszékesek tőr egyéni versenyében Osváth ezüstérmet szerzett. Az A sérültségi kategóriában a selejtezőben négy győzelmet aratott, majd a következő két körben hongkongi ellenfelet győzött le. A negyeddöntőben és az elődöntőben 15-8-ra és 15-4-re múlta felül ellenfelét, a döntőben pedig egy kínai riválisánál bizonyult jobbnak 15-7-re.

2014-ben a Strasbourgban rendezett Európa-bajnokságon az egyéni versenyekben tőrben arany-, kardban pedig ezüstérmet szerzett.

A  2016-os paralimpián a kerekesszékes vívók A sérültségi kategóriájának kard egyéni versenyében ezüstérmes lett. 2017-ben Rómában  világbajnoki címet szerzett férfi tőr egyéni A kategóriában.

 Abban az évben ő lett az év fogyatékos sportolója. 

 A koronavírus-járvány miatt egy évvel, 2021 nyarára halasztott tokiói paralimpián  ezüstérmet szerzett. 

Osváth Richárd szerdán 18.05 órától az FM90 Campus rádió vendége lesz.  

 

Kamion és személyautó ütközött a 42-es főúton Földesnél

Görög teknősök keltek a Debreceni Állatkertben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek