Debrecen
2021-07-22

Ösztöndíjas tehetségek

Kölcsey Ferenc-ösztöndíj, Békessy Béla-sportösztöndíjak és Cívis Talentum ösztöndíjakat adtak át a mai napon a debreceni közgyűlés ülésén.

A 2006-ban alapított Kölcsey Ferenc-ösztöndíj a kultúrális élet területén alkotó természetes személynek vagy jogi személynek adományozható abból a célból, hogy Debrecenről szóló, a helyi polgárok identitását, városhoz kötődését erősítő értékes alkotások létrejöttét ösztönözze. Ezt az elismerést 2021-ben a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete érdemelte ki. A rézmetsző diákoktól az elektrografikáig című pályázata megvalósítására. Az egyesület 2000-ben alakult, küldetése a grafika népszerűsítése, a műfaj életben tartása és értékeinek megőrzése. A díjat Tamus István grafikusművész és egyben az egyesület elnöke vette át. 

A 2016-ban alapított Békessy Béla-sportösztöndíj célja, hogy elősegítse a nemzetközi sportversenyeken való sikeres szereplést. Annak a debreceni sportszervezetben versenyző, egyéni vagy csapatban résztvevő amatőr vagy hivatásos, felnőtt vagy a legidősebb utánpótlás korosztályba tartozó sportoló támogatása érdekében adományozható, aki olimpián, paralimpián, világjátékon, világbajnokságon, világkupán vagy Európa-bajnokságon kiemelkedő eredményt ért el. Ezáltal Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Békessy Béla-sportösztöndíjat adományozott Arany Attila Csaba atléta, triatlonversenyzőnek, Balázs Panni karatékának, Battai Sugár Katinka vívónak, Göttlinger Dániel kerekesszékes vívónak, Kozák Luca atlétának, Mihály Kata vívónak és Senánszky Petra uszonyosúszónak. 

A 2016-ban alapított Cívis Talentum ösztöndíj célja a nemzetközi versenyeken való sikeres szerepléshezt történő hozzájárulás. Az ösztöndíj olyan Debrecenben tanuló tehetséges középiskolás diáknak adományozható, aki iskolai tanulmányai mellett a humán, reál, idegen nyelvi, művészeti, informatikai területen, illetve szakképzés keretében nemzetközi tanulmányi versenyen vett részt, diáktársai számára is példamutató, kimagasló teljesítményt nyújt. A város önkormányzata Cívis Talentum ösztöndíjat adományozott idén Debreczeni Csabának (Fazekas Mihály Gimnázium), Füzesi Marcellnek (Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium), Lovas Miklósnak (Tóth Árpád Gimnázium), Szendrei Boglárkának (Tóth Árpád Gimnázium) és Virágos Viviennek (Tóth Árpád Gimnázium).

Aranyfácán fiókák az állatparkba

Horvátország újabb szigorításokat vezet be

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek