Debrecen
2022-05-26

A Csokonai Színház tizenhét bemutatóra készül a jövő évadban

A következő színházi évadban 17 új bemutatóra készül a debreceni Csokonai Színház társulata, amely az évadot az új színházépületben, a Csokonai Fórumban nyitja meg, de 2023 tavaszától már a felújított Kossuth utcai nagyszínházban is játszik - hangzott el a színház szerdai évadismertető sajtótájékoztatóján.

Puskás István Debrecen kulturális alpolgármestere az eseményen ritka együttállásnak nevezte, hogy egyetlen évadban két új színházi tér nyílik meg vagy nyílik újra egy városban. Mindezt csak fokozza, hogy 2023 tavaszán a Csokonai Színház és az egész debreceni színházi élet fontos szereplője lesz a Színházi Olimpiának - jegyezte meg.

Hozzátette: a 2022/23-as évadot Debrecen új színházépületében, az 5,9 milliárd forintos beruházással megvalósult Csokonai Fórumban kezdi a társulat, majd előreláthatólag 2023 tavaszán, a csaknem hároméves rekonstrukciót követően átadják a történelmi épületet is. A Csokonai Fórum kilencezer négyzetméteres terében három multifunkcionális, akadálymentesített színházi tér, a Latinovits Zoltán terem, a Kóti Árpád terem és a színházi produkciók befogadására is alkalmas Aszimmetria Étterem várja a közönséget. A Latinovits Zoltán terem 350 fő, míg a Kóti Árpád terem 150 fő befogadására alkalmas modern színházi előadótér.

Gemza Péter színigazgató beszélt arról a szervezeti építkezésről is, amelynek keretében Ács Jánost bízta meg a debreceni operajátszás újragondolásával, valamint mostantól Ilja Bocsarnikovsz rendezőt kérte fel a Csokonai Színház művészeti vezetésére. Hozzátette: a két szakemberrel való közös munka garanciát jelent a dimenzióváltásra. A közeljövőben elindul Debrecenben a professzionális angol nyelvű színjátszás, és nagyobb hangsúlyt fektetnek az előadások angol nyelvű feliratozására is - mondta.

A 2022/2023-as évad új bemutatóinak sorát Szabó Magda önéletrajzi ihletésű utolsó regénye, a Für Elise színpadi adaptációja nyitja Ráckevei Anna rendezésében a Csokonai Fórum Latinovits termében. Mihail Sebastian Névtelen csillag című romantikus komédiáját szeptemberben Ilja Bocsarnikovsz állítja színpadra. Az évad harmadik bemutatójaként a kortárs német szerző, Ulrich Hub Nyolckor a bárkán című drámáját koncertszínházi előadásként dolgozza fel a Csokonai Színház és a Bábel Kultúripari Kisüzem. Az ifjúsági előadások sorában ősszel a nagy klasszikust, a Lúdas Matyit viszik színre Halasi Dániel rendezésében. Az év utolsó nagyszínpadi bemutatóját, Szirmai Albert Mágnás Miska című nagyoperettjét Gemza Péter rendezi.

Először a járványhelyzet, majd a Csokonai Színház rekonstrukciója miatti játszóhelyhiány akadályozta meg, hogy a két éve elkészült Dürrenmatt-produkciót, Az öreg hölgy látogatását láthassa a közönség. A címszerepet játszó Kubik Anna és a társulat számára igazi ünnep lesz, ha 2023 januárban bemutathatják a Keszég László rendezésében készült szatirikus tanmesét - mondta az igazgató. Hozzátette: az évad első operája februárban Wolfgang Amadeus Mozart Idomeneo című háromfelvonásosa lesz Somogyi-Tóth Dániel vezényletével, Boross Martin rendezésében.

Arany Toldija lesz az évad első stúdióbemutatója a Kóti Árpád teremben. Először a DESZKA Fesztivál közönsége láthatja szeptemberben Visky András A test történetei című identitásdrámáját, a történeteket a szerző fia, Visky Andrej állítja színpadra. Októberben Oláh Zsuzsa és Majzik Edit indul groteszk utazásra Pierre Notte komédiájában, amely Debrecenben a Gyászúton? vidám sirató két hölgyre, egy zongorára címet kapta. A darab rendezője Szabó K. István. Eugene Ionesco Macbettjét novemberben állítja színpadra az orosz rendező, Alekszej Zolotovickij - sorolta.

Hozzátette: Petőfi Sándor és Madách Imre születésének 200. évfordulóján a #petőfikétszáz és a #madáchkétszáz című, Vadász Krisztina rendezésében készülő ősbemutatókkal ünnepel a színház.

Már a felújított Csokonai Színház ad otthont a Gemza Péter rendezte Aidának. A Verdi-operát Ács János dirigálja. A Szentivánéji álom című Shakespeare-vígjátékot pedig az évad zárásaként láthatja majd a közönség 2023 áprilisában.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy korábbi szerepeit megtartja, ám távozik a társulattól Tolnai Hella és Herczeg Tamás.

Ötödik helyen végzett frizbicsapatunk a MEFOB-on

Helyi iparűzési adóbevallási határidő

MTI

Szerző
Hasonló cikkek