Debrecen
2021-06-09

Megkezdődött az idei útstabilizációs program Debrecenben

A munkálatok megkezdése kapcsán Pósán László országgyűlési képviselő és Türk László önkormányzati képviselő tartott sajtótájékoztatót a Gyopár utcán 2021. június 9-én.

Amint azt Pósán László országgyűlési képviselő többek közt elmondta, Debrecen önkormányzata a Kertségi Fejlesztési Program részeként ebben az évben mintegy 80 millió forintos forrás felhasználásával biztosítja összesen közel 120 kilométernyi kül- és belterületi, szilárd burkolattal nem rendelkező út karbantartását. Úgynevezett gréderezés 42 utca esetében tolólapos munkagéppel, a felület gyalulásával, egyengetésével, hengerrel történő tömörítésével zajlik. Felülterítés 56 utca esetében, a már stabilizációval rendelkező, de kigödrösödött szakaszokon zúzottkő terítésével, majd annak tömörítésével történik. Stabilizációra 5 utca esetében kerül sor: az előkészítő földmunkát követően a nagyobb kőátmérőjű alaprétegre kisebb méretű kövekből álló kiegyenlítő réteg kerül. Mindezen beavatkozások azonban nem jelentenek végleges megoldást, mivel az érintett útszakaszokon a járműforgalom és az időjárási hatások következtében további javítások válhatnak szükségessé az év folyamán. Az utak minőségének megőrzése ugyanakkor jelentős mértékben az arra közlekedők gondosságán is múlik. Pósán László megjegyezte, hogy az ország települései közül – a fővároson kívül – Debrecennek van a legnagyobb úthálózata, melynek karbantartása, felújítása – azt is figyelembe véve, hogy ez a hálózat folyamatosan gyarapszik – embert próbáló feladat.

 

Türk László egész évben érvényes tennivalónak nevezte a földutak karbantartását, de természetesen ez a legnagyobb hatékonysággal olyan, a munkák elvégzéséhez kedvező időjárási körülmények között történhet, mint a jelenlegi. Az önkormányzati képviselő szót ejtett arról, hogy a gyűjtőút szerepű Felsőpércsi utca – melyhez a Gyopár utca is csatlakozik – jelentős részben már aszfaltozott, de még nem teljesen. Az aszfaltozás folytatása feltételeinek megteremtésén jelenleg is dolgoznak. A környék kisebb földutas utcáiban jelenleg a mostanihoz hasonló karbantartásra van lehetőség. A most érintett – városszerte összesen több mint 100 – utcában a munkálatok várhatóan július végéig fejeződnek be. Mindezen kívül összesen mintegy 200 keskeny, de arra alkalmas homokos felületű utca esetében a Dekert Kft. által üzemeltetett földútegyengető munkagéppel folyamatosan végeztet az önkormányzat földgyalulási munkálatokat.

QS-rangsor: a top 600-ban a DE

2600 milliárd forint áll a kisebb vállalatok rendelkezésére az újraindításra

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek